NISAM MOGLA DISATI OD ŠLAJMA: Uz ova 2 recepta od mrkve sam pročistila pluća i sinuse – Lako i Fino

NISAM MOGLA DISATI OD ŠLAJMA: Uz ova 2 recepta od mrkve sam pročistila pluća i sinuse

Kako Sam Očistila Pluća i Sinuse: Dva Recepta od Mrkve za Uklanjanje Šlajma

Mrkva je prava riznica hranjivih sastojaka – niskokalorična, a vrlo hranjiva i izuzetno zdrava. Bogata karotenoidima koji se u tijelu pretvaraju u vitamin A, mrkva je neophodna za zdravlje očiju, imuniteta, mokraćnog i probavnog sistema.

Pored svih ovih blagodati, mrkva je posebno korisna za zdravlje pluća. Efikasna je u borbi protiv prehlade, kašlja, bronhitisa i astme, čineći je odličnim prirodnim lijekom za dišne tegobe. Donosimo vam dva izvrsna recepta za čišćenje pluća od sluzi uz pomoć mrkve.

Recept 1: Sirup od Mrkve

Potrebni sastojci:

  • 2,5 dcl svježeg soka od mrkve (pripremljenog u sokovniku)
  • 2 kašike meda
  • Malo vode

Priprema:

Sok od mrkve kratko prokuhajte s malo vode uz stalno miješanje. Nakon kuhanja dodajte med i dobro promiješajte.

Recept 2: Kašasta Smjesa od Mrkve

Potrebni sastojci:

  • 1/2 kg mrkve
  • 4 kašike meda

Priprema:

Mrkvu očistite i narežite na kolutiće. Stavite mrkvu u posudu i prelijte vodom toliko da bude prekrivena. Prokuhajte dok mrkva ne omekša. Izvadite mrkvu iz vode, ispasirajte je mikserom ili blenderom. Vodu u kojoj se kuhala mrkva pustite da se ohladi, zatim dodajte med i dobro izmiješajte s pasiranom mrkvom.

Način Upotrebe:

Sirup od mrkve je tradicionalni prirodni lijek protiv kašlja. Obje varijante sirupa preporučuje se uzimati 3 do 4 čajne kašičice dnevno.

Uživajte u svježe pripremljenom soku od mrkve, koji možete kombinovati s drugim voćnim i povrtnim sokovima, kao i u raznovrsnim jelima od mrkve. Ovi recepti će vam pomoći da očistite pluća i sinuse na prirodan način.

Zdravstvene Prednosti Mrkve: Kako Očistiti Pluća i Poboljšati Opšte Zdravlje

Mrkva je mnogo više od običnog povrća – ona je pravi izvor zdravlja. Ova niskokalorična, ali izuzetno hranjiva namirnica sadrži brojne zdravstvene prednosti koje idu daleko iznad samog poboljšanja vida. Evo kako mrkva može doprinijeti vašem zdravlju i pomoći u čišćenju pluća.

Dobrobiti Mrkve

Poboljšava Vid:
Mrkva je poznata po visokom sadržaju beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin je ključan za zdravlje očiju, pomažući u prevenciji noćnog sljepila i održavanju dobrog vida.

Jača Imunitet:
Vitamin A, prisutan u mrkvi, ima ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema. Pomaže tijelu u borbi protiv infekcija i održava zdravlje kože i sluznica koje djeluju kao barijere protiv patogena.

Podržava Zdravlje Pluća:
Mrkva je izuzetno korisna za zdravlje pluća, posebno kod osoba koje pate od prehlade, kašlja, bronhitisa i astme. Redovna konzumacija mrkve može pomoći u smanjenju upale i olakšavanju disajnih problema.

Poboljšava Probavu:
Mrkva sadrži dijetalna vlakna koja pomažu u regulaciji probave, sprečavaju zatvor i održavaju zdravlje probavnog trakta.

Podržava Zdravlje Mokraćnog Sistema:
Antioksidansi u mrkvi mogu pomoći u smanjenju rizika od infekcija mokraćnog sistema i poboljšanju ukupnog zdravlja bubrega.

Snižava Rizik od Hroničnih Bolesti:
Redovna konzumacija mrkve može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i raka, zahvaljujući visokim nivoima antioksidanata koji štite ćelije od oštećenja.

Dodatni Recepti sa Mrkvom za Čišćenje Pluća

Mrkva i Đumbir Napitak:

Potrebni sastojci:

  • 2 srednje mrkve
  • 1 komad svježeg đumbira (oko 2 cm)
  • 1 jabuka
  • 1 kašika meda
  • 1 čaša vode

Priprema:

Mrkvu, đumbir i jabuku očistite i narežite na komade. Stavite sve sastojke u blender i dodajte vodu. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte med i dobro promiješajte. Napitak pijte svako jutro na prazan stomak za maksimalne rezultate.

Mrkva i Kurkuma Smoothie:

Potrebni sastojci:

  • 2 srednje mrkve
  • 1 banana
  • 1 kašika kurkume
  • 1/2 čaše soka od narandže
  • 1/2 čaše jogurta

Priprema:

Mrkvu očistite i narežite na komade. Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smoothie pijte kao zdravi doručak ili užinu.

Zaključak
Mrkva je zaista čudesna namirnica koja može značajno doprinijeti vašem zdravlju. Osim što poboljšava vid i jača imunitet, mrkva je izuzetno korisna za zdravlje pluća i dišnih puteva. Redovno konzumiranje mrkve, bilo kroz sokove, napitke ili raznovrsna jela, može vam pomoći u čišćenju pluća, jačanju tijela i održavanju optimalnog zdravlja.

Leave a Comment