OVI DELOVI SRBIJE SU NAJUGROŽENIJI: Iz RHMZ-a UPOZORILI na vremenske NEPOGODE!

U nedelju promenljivo oblačno, na severu sa dužim sunčanim intervalima, dok se kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju na istoku i jugu zemlje

Republički hidrometeorološki zavod upozorava na jake pljuskove i grmljavinu danas i sutra, koji će lokalno biti praćeni gradom, jakim vetrom i većom količinom padavina za kratko vreme.

Ponegde se očekuje od 30 do 50 mm kiše za 24 h, lokalno i više, sa većom verovatnoćom na zapadu, jugozapadu i u centralnim predelima.

Za sutra meteorolozi prognoziraju promenljivo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, koji će lokalno biti izraženiji u drugom delu dana i to na području zapadne, jugozapadne i južne Srbije, kao i u delovima Šumadije.

Pri intenzivnijim procesima očekuju se veća količina padavina za kratak vremenski period i grad.

Vetar slab i umeren severni, u zoni pljuska kratkotrajno jak i olujni.

Jutarnja temperatura od 14 do 17, najviša dnevna od 22 do 26 stepeni.

U Beogradu sutra promenljivo, toplo i nestabilno, od sredine dana povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Vetar slab i umeren, severni, u zoni pljuska jak.

Jutarnja temperatura oko 17, najviša dnevna oko 25 stepeni.

U nedelju promenljivo oblačno, na severu sa dužim sunčanim intervalima, dok se kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju na istoku i jugu zemlje.

Zatim će preovlađivati sunčano i toplo vreme, a samo se u brdsko planinskim predelima uz lokalni razvoji oblačnosti ponegde očekuje kratkotrajna pojava pljuskova sa grmljavinom, piše Telegraf.

Kiša
Kišafoto: Iljustracija, EPA-EFE/ LUKASZ GAGULSKI

Podsetimo, meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da nas očekuje manje toplo leto nego prošle godine sa manje dana sa ekstremnom temperaturom iznad 35 stepeni. Naredna dva dana imamo uslove za pojavu nevremena, ali ne može se predvideti koja mesta će zahvatiti, rekao je Todorović za RTS.

Letnje temperature obradovale su nas početkom nedelje, ali kako je sedmica odmicala sunce su zamenili oblaci, a pojedine delove zemlje zahvatilo je pravo nevreme sa olujom, kišom i gradom. Uništeni su zasadi malina, čija berba treba da počne ovih dana, a bilo je štete i na ostalom voću i usevima.

Nedeljko Todorović, meterolog rekao je gostujući u Jutarnjem programu da je poslednjih meseci bila prava suša, u maju je bilo malo kiše, a jun je počeo sa kišama što je normalno za jun.

– Raspodela padavina je neujednačena u nekim mestima je pala količina kiše za sat vremena kao za ceo mesec, a negde ništa – naveo je meteorolog.

Nedeljko Todorović
Nedeljko Todorovićfoto: Printscreen RTS

Komentarišući pojavu grada koji je uništio voće, rekao je da analize pokazuju da je u zapadnim i južnim delovima Srbije veća verovatnoća za pojavu nevremena i grada. Naveo je primer da je u Ivanjici prosečna pojava grada tri, dok je u Beogradu jedan.

– Prošle godine jun je bio sušni, sa manjkom padavina, u Beogradu je palo samo trećina kiše u odnosu na prosek. Prošlo leto je bilo sušno, ali je zato 2.020 pala tri puta veća količina padovina – napomenuo je Todorović.

Istakao je da je jun poznat kao mesec koji ima najviše padavina, ali su one neravnomerno raspoređene.

– U zimskim mesecima imamo padavine ravnomerno raspoređene, ali tokom leta nije tako – rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, danas i sutra mogu se očekivati lokalne pojave kiše i grmaljavine, praćene olujnim vetrom, južno od Save i Dunava.

– Naredna dva dana imamo uslove za pojavu nevremena, ali ne može se predvideti koja mesta će zahvatiti – rekao je Todorović i dodao da smo imali situaciju da je u Košutnjaku padala kiša ali u centru Bograda ništa.

Napomenuo je da je Beograd toplotno ostrvo zbog betona, i prognozira da u pojedinim delovima Beograda se mogu očekivati padavine.

– Vremenske prilike su nepredvidive. Kiša je potrebna, bolje je da pada, makar se negde i platio ceh prirodi. U maju smo imali datumski rekord po visini temperature, a prošle godine je to bio 24. jun sa 38,7 stepeni – istakao je meteorolog.

Todorović je napomenuo da je ekstremno toplih dana preko 35 stepeni, prošle godine bilo 19 u Beogradu, a prosek je pet, biće ih i ove godine, ali manje toplo nego prošlo, sa manje ekstremno toplim danima.

Podsetimo, juče je jako nevreme i obilna kiša zadesila Vlasotince i Čačak. Kako se vidi na snimcima objavljenim na društvenim mrežama, vlasotinačkim ulicama je tekla velika količina vode usled jakog pljuska koji je ovog poslepodneva pao u ovom gradu.

I u Čačku je pala jaka kiša koja je otežavala vožnju učesnicima u saobraćaju.

Takođe jako olujno nevreme praćeno obilnom kišom ponovo je izazvalo kolaps na teritoriji ivačinjčke opštine. Većina gradskih ulica bila je poplavljena, a voda je ušla i u nekoliko stabenih objekata.

“Pričinjena je veća materijalna šteta, ali sve će se tačno znati kad komisija izađe na teren. Količina kiše je bila tolika da cevi u Ivanjici nisu mogle da je prime i voda se izlila na površinu, odjednom su krenule bujične poplave. Ono što je jedino pozitivno jeste što se kroz ovu situaciju pokazalo da smo bezbedni kada su u pitanju vodotoci drugog reda koji su stalno pravili velike probleme meštanima. Uradili smo sanaciju ključnih potoka i tako je spaseno na desetine kuća u naselju koje se nalazi pored”, rekao je za RINU Momčilo Mittrović predsednik opštine Ivanjica.

Osim poplava u gradskom jezgru, nevreme je ogromnu štetu pričinilo na nekategorisanim seoskim pravcima, a neki od njih sada su potpuno neprohodni. Najteža situacija je u planinskom područjima i u mestima Pridvorica, Devići, Bratljevo, Kušići, Opaljenik. Zbog udara groma u dalekovode oko 4.000 domaćinstava ostalo je bez električne enrgije.

“Putna infrastruktira u visinskim područjima nakon nevremena ostala je u katastrofalnom stanju. Slično je i sa elektro mrežom, stradalo je oko 30 izolatora. Naši radnici EPS-a juče su uz veliki trud i napor uspeli da privremeno saniraju kvar i nađu neko alterantivno rešenje kako se ljudi ne bi mučili bez struje. Danas se očekuje da dođu ekipe EPS- a isključe čitavu mrežu na neko vreme kako bi trajno sanirali kvar”, kaže Mitrović. On ističe da još uvek nisu razmišljali o uvođenju vanredne situacije na teritoriji opštine Ivanjica.

“Navikli smo na teške uslove i potrudićemo se sami da se organizujemo i izborimo sa posledicama nevremena koje su kao i skoro svake godine pogodile naš kraj”, zaključuo je predsednik opštine Ivanjica.

1 / 3 FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE/INFO LIGA IVANJICA

Jako nevreme prethodnih dana nije zaobišlo ni teritoriji Dragačeva, ali za razliku od Ivanjice bilo je manjih razmera i nije pričinjena veća materijalna šteta.”Tokom prethodnih pet dana protivgradni strelci su dejstvovali sa svojih stanica, ispaljene su 184 rakete. Gradonosni oblaci iznad Dragačeva su uspešno razbijeni, stoga su spašeni zasadi i poljoprivredni usevi. Nema štete na voću i povrću. Uputili smo molbu MB Namenskoj od koje očekujemo još 200 raketa, na čemu smo im neizmerno zahvalni. Sa tom donacijom imaćemo 353 rakete, što je 22 po protivgradnoj stanici”, rekao je predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

Leave a Comment