3 MINUTE VEŽBANJA DNEVNO: Zdrava kičma za sva vremena! (VIDEO)

Poznato je da treba čuvati kičmu. Ako je ona zdrava, zdravo je i cijelo tijelo. Poznati japanski iscelitelj Kacudžo Niši je uvijek govorio da treba tražiti razlog svim bolestima u kičmi. On je svima preporučivao svakodnevno praktikovanje vježbe “Zlatna ribica”. Ova vježba jača kičmu i ima pozitivan uticaj na opšte stanje čovjeka.

Čemu je jedinstvena ova vježba?

Vježba “Zlatna ribica” reguliše nerve koji izlaze iz kičmenog stuba, oslobađajući ih pritiska. Ona omogućava ne samo ispravljanje kičme, već i regulisanje fizioloških funkcija svih sistema i organa, koordinira rad spoljašnjeg i unutrašnjeg nervnog sistema, poboljšava se snabdevanje krvlju svake ćelije u organizmu, ispravlja se držanje, pojačava se cirkulacija krvi. Osim toga, poboljšava se funkcija crijeva, jetre, bubrega, kože, srca, mozga.

Da bi se postigao maksimalni efekat, vježba se izvodi ujutro i uveče, počinjući sa 1 minutom i postepeno dovodeći vrijeme do 3 minuta. Rezultat će biti vidljiv već poslije nekoliko dana, a vaše tijelo će vam biti zahvalno. Zavoljećete ovu vježbu.

Vježba “Zlatna ribica”

Početni položaj: Lezite na leđa, na ravan ležaj ili pod, licem nagore. Ruke istegnite što više možete i stavite ih iza glave. Noge su potpuno ispravljene, a stopala su pod pravim uglom u odnosu na trup. Nožnim prstima sve vrijeme težite ka licu. Pete i bedra su oslonjeni na pod (posebno potkoleni dio).

 

Prije početka vježbe istegnite se nekoliko puta zaredom dok brojite do „7“ i to oprezno, istežući kičmu na razne strane: petu desne noge vucite po podu napred, a objema ispruženim rukama istovremeno se istegnite u suprotnu stranu; zatim, isto to uradite, ali na lijevu stranu (lijeva peta se kreće po podu unapred, a obje ruke istovremeno rastežu kičmu u suprotnu stranu na „7“). Ponovite to 5-7 puta, sa svakom petom i objema rukama.

 

Izvođenje vježbe:

Stavite dlanove ispod vratnih pršljenova. Savijte laktove, cijelim tijelom težite ka podu, skupite noge, nožni prsti teže ka licu i sve “izbočine” (tj. potiljak, ramena, karlicu, listove, pete) pokušajte dodirnuti pod. Držite ovaj položaj nekoliko sekundi, a zatim se polako vratite u početni položaj. Ponovite ovu vježbu 3-5 puta.

Svakodnevno praktikovanje vježbe “Zlatna ribica” pomoći će vam da održite zdravu kičmu i opšte dobro stanje tijela. Ne zaboravite da je važno početi polako i postepeno povećavati vrijeme izvođenja vježbe, kako bi se postigli maksimalni rezultati.

Nakon što završite sa vježbom “Zlatna ribica”, preporučuje se da istegnete kičmu na razne strane kako biste još više jačali i ispravljali kičmu. To možete uraditi tako što ćete ležati na leđima i istezati noge prema jednoj strani, a zatim prema drugoj. Također, možete ležati na leđima i polako savijati noge prema trbuhu, pritiskajući bedra na pod. Ovaj vježbe pomoći će da se kičma još više ispravi i jača.

Uvek je važno da se pridržavate pravilnog držanja tijela i da vježbate redovno kako biste održali zdravu kičmu. Ako imate problema sa kičmom ili drugim bolestima, preporučuje se da se posavjetujete sa liječnikom ili fizioterapeutom prije nego što počnete sa bilo kojom vježbom.

Leave a Comment