Aleksandra Saša Broz bez dalake na jeziku: “Mom dedi Titu niko nije ni do koljena”

Unuka bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita Aleksandra Saša Broz izjavila je da njenom dedi mnogi “danas nisu ni do koljena”.

Kako kaže, posljednje nasrtaje na “lik i djelo” doživotnog predsjednika bivše SFRJ, čije će ime uskoro biti skinuto sa trgova u Zagrebu i Karlovcu, ne doživljava previše emotivno i ukazuje na to da nisu baš svi protiv Tita.

– Vjerujte mi da bi deka sam skinuo svoju ploču sa trga kada bi video Hrvatsku danas – navodi pozorišna rediteljka u intervjuu za Večernje novosti.

– Kao da je on kriv za sve što se događa u zemlji koja je ušla u Evropu, ali je sve dalje od Evrope. Kao da se svim silama trudimo, sedamdeset i koju godinu poslije Drugog svjetskog rata da se svrstamo u poražene iako su hrvatski antifašisti zajedno sa onima u Srbiji, Sloveniji, BiH dali veliki doprinos da fašizam i nacizam budu pobijeđeni – dodaje ona.

Prema njenim riječima, na djelu su “hejteri koji sve što je ostalo iza njega mrze”.

Aleksandra Saša Broz takođe navodi da bi građani Zagreba na referendumu odbili preimenovanje trga na kojem su Hrvatsko narodno kazalište, Pravni fakultet i Rektorat, Muzička akademija i Muzej za umjetnost.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio je preimenovanje trga u Trg Republike Hrvatske, a u četvrtak je pala prva tabla koja je završila u đubretu.

– Desnica urla da je bio diktator i ubica, ljevica u Hrvatskoj ćuti, kao što ćuti oko svega, sabijena u mišju rupu, a ono malo starih antifašista koji su stasali uz Tita ionako niko ne sluša – navodi Aleksandra Broz.

Ipak, ona navodi da sve to ne doživljava emotivno.

– Bila bih luda da ljude koji su u strahu od čovjeka mrtvog trideset i sedam godina shvatam ozbiljno. Voljela bih da kažem da je to vrlo loš vic. Užasno mi je drago da postoji velika masa ljudi koji još uvijek govore sa poštovanjem o Titu. Prezime Broz zvuči opterećujuće i obavezujuće, ali je i najljepše na svijetu. Kada se povede razgovor o Titu, citiram Dostojevskog – sve će proći, samo će istina ostati – navodi ona

Leave a Comment