Čarobno cvijeće koje spava kroz noć: Biljka koja bi trebala krasiti vaš dom!

Eksotična ljubičasta ukrasna djetelina, članica obitelji Oksalisa (Oxalis triangularis), svojim izvanrednim, nježnim listovima i cvjetovima, sve više osvaja i ukrašava domove. Osim što je savršena za prozorske daske i unutrašnje prostore, divno se uklopi i u terasne i dvorišne ambijente.

Svu svoju egzotičnost duguje podrijetlu iz Brazila, a osobitost joj daje fenomen tamnoljubičastih cvjetova koji se sklapaju za vrijeme noći, piše Lepa & Srećna.

Njega ljubičaste ukrasne djeteline Ova biljka ima potrebu za svjetlom i vlažnom zemljom. Ako ju odlučite posaditi vani, potrebno joj je osigurati dovoljno svjetla, ali imajte na umu da preferira temperaturu oko 15 stupnjeva. U stanju je podnijeti i više temperature, ali ukoliko pređu 27 stupnjeva, listovi će početi venuti i biljka će izgubiti na svježini i ljepoti. Zalijevanje treba biti umjereno – malo vode s vremena na vrijeme.

Razmnožavanje Ljubičasta ukrasna djetelina razvija se iz lukovica koje se dijele za razmnožavanje. Kao i kod drugih lukovičastih biljaka, i ova djetelina ima periode mirovanja, nakon kojih se lukovice mogu izvaditi iz zemlje, razdijeliti i posaditi u odgovarajuće tlo za dobivanje novih biljaka.

Biljke su otporne na bolesti, no moguće su napade biljnih uši. Oxalis se može uzgajati kao samostalna sobna biljka, ali se može posaditi i u veće posude ili žardinjere zajedno s drugim cvjetnim biljkama poput begonija.

S obzirom na to da je riječ o djetelini, koja je poznata kao simbol sreće, možemo zaključiti da s predivnom ukrasnom djetelinom jednostavno ne možete pogriješiti.

Leave a Comment