Dalibor posjeduje više od 1.000 ovaca i ima suprugu za kojom se svi okreću. On tvrdi da je ovaj posao dobro plaćen.

Livada koja se nalazi pored vojnog aerodroma u Batajnici bijeli se kao oblak.

Danas je teško naći nekoga ko bi se bavio ovim poslom ali on je izuzetak, gazda Nikola Bogunović (58).

“Dolazile su komisije iz Ministarstva i gradske uprave. Drago mi je  da je  neko prepoznao moj i rad moje porodice. Farmu održavam zajedno sa sinovima. Ovog trenutka dvije štale su pune: imamo čak 960 ovaca i više od 500 jagnjadi”, priča Nikola.

“Prije 23 godine, u vrijeme ‘Oluje’, kao izbjeglice smo došli iz Benkovca. Bilo nam je teško da preživimo. U početku smo se malo bavili građevinom, a onda ugositeljstvom. Ovo je konačno posao koji je lijek  za dušu”, priča Nikola, dok se žuljevitim rukama trlja po bradi.

Kako kažu Bogunovići, danas prodaju oko hiljadu jagnjadi godišnje. Jedan broj je namijenjen pečenjarama, a druga  količina se ostavlja za priplod. Gazda Nikola priznaje da sve životinje traže dosta pažnje, od kvalitetne ishrane i veterinarske njege, pa sve do toga da se svakog dana istrče po livadi.

ovce2

Glavni “operativac” na imanju je Nikolin sin Dalibor (36). On je i motivisao oca da prije četiri godine kupi gazdinstvo na Fruškoj gori i 50 hektara pašnjaka. Tako se potpuno okrenuo poljoprivredi, i nije žalio novca da kvalitet grla bude vrhunski.

“Obilazim poljoprivredne sajmove u Evropi. Prošle godine sam u Parizu kupio 17 ovnova i 28 ovaca sorte “il de frans”. U našim štalama nalaze se i dva šampionska ovna, i svaki od njih je plaćen 5.000 eura”, kaže Dalibor.

Izvor: dobardan.info

Leave a Comment