DUGO SE ĆUTALO O OVOME! Isplivala PRAVA ISTINA o karijeri SRPSKE MAJKE: Ceca nije htela OVU REČ da peva!

Tokom duge i uspešne karijere snimila je više od 150 pesama.

Mnogi fanovi folk dive koji znaju napamet svaki njen hit ne znaju da joj je “Beograd” poklonio Dino Merlin, da su “Kukavicu” odbile mnoge pevačice, a da je “Idi dok si mlad” bila namenjena Vesni Zmijanac, dok reč “didule” nije htela da otpeva.

Najveća balkanska zvezda Svetlana Ceca Ražnatović tokom 33 godine uspešne karijere snimila je više od 150 pesama. Mnogo njih su se izdvojile kao veliki hitovi sa milionskim pregledim na najpopularnijoj muzičkoj platformi Jutjub, a osim toga, gotovo ne postoji slavlje na kojem pesme poput “Kukavica”, “Idi dok si mlad”, “Beograd”, “Poziv” i mnoge druge nisu najtraženije. Ako bi Cecu pitali, ona bi najviše volela da može da snima samo balade jer to je ono što obožava.

Većina Cecinih hitova ima zanimljivu priču, a velika prekretnica u njenoj muzičkoj karijeri je saradnja sa čuvenim tekstopiscem Marinom Tucaković.

– Davne 1991. godine objavila sam album “Babaroga” i odlučila da napravim pauzu u karijeri od godinu dana. Tražila sam pesme koje sam osećala da mogu da postanu veliki hitovi. Želela sam da promenim tim i htela sam nešto drugačije. Imala sam viziju da pesme budu sa nekim jačim porukama. Već sam postala devojka, potpuno sam želela da moje pesme i izgleda budu drugačiji. Slušala sam ono što rade Marina i Futa. Pronalazila sam se u njenim pesmam i volim taj način pisanja i obraćanja publici. Dobila sam Marinin broj, pozvala je, bilo je neko kasno popodne, zima. Rekla sam: “Želela bih da razgovaram sa Marinom”, a onda sam sa druge strane slušalice čula: “Ja sam”. Rekla sam: “Ceca Veličković je kraj telefona”, tad sam još imala to prezime. Imala sam svega 20 godina. Ona kaže: “Tebe čekam godinama. Imam ceo albuma za tebe”. Odmah smo se dogovorile da se vidimo iste večeri. Da li verujete da su oni imali čitav album sklopljen za mene? To je album “Šta je to u mojim venama” – ispričala je Ceca.

Marina Tucaković
foto: Damir Dervišagić

Idi dok si mlad – 1994. godine

Bila namenjena Vesni Zmijanac

Još jedna koleginica je odbila pesmu koja je preko noći postala hit. Naime, “Idi dok si mlad” trebalo je da peva tada veoma priznata pevačica Vesna Zmijanac.

– Pravljena je za Vesnu jer je trebalo da je snimi. Međutim, nije joj se svideo tekst, ali joj se dopala melodija. Zbog svog albuma sam išla kod Marine, te mi je rekla za tu pesmu. Vesna tada nije uzela tu pesmu i ja sam je odmah na prvo slušanje prihvatila. Samo sam rekla: “To je to” – izjavila je Ražnatovićeva.

foto: Dragan Kadić

Kukavica – 1993. godine

Niko nije želeo da je snimi, a njoj se dopala

Davne 1993. godina ova pesma je imala bitnu ulogu u muzičkoj karijeri pevačice, a pre toga mnoge njene koleginice su je odbile. Čak se 2018. godine našla u zbirci zadataka za prvi razred gimnazije.

– Radila sam jedna turneju, učestovalo je dosta mojih kolega, bilo je humanitarnog kartera, ali i takmičarskog. Karavan je putovao svuda po našim zemljama, meni je trebala nova pesma, iako mi je album već izašao, sa kojom ću se predstaviti na “Ktitor folk liga” i šta sada snimiti. Da li baladu ili nešto brže? Futa kaže imamo mi jednu pesmu, ali mnogo pevačica ju je odbilo i niko ne želi da je snimi. I naravno, Marina je tada bila u kuhinji, a to se sve dešava kod njih u stanu. Kaže mu: “Futo, nemoj to da joj sviraš, to je bezveze. Nije pesma za nju”. I ja kažem: “Molim te da čujem šta ste vi to napravili, a da je tako bezveze, to ne mogu da verujem”. I on meni zapeva na gitari: “Zagrli me i pođi putem kuda idu kukavice.“ Rekla sam mu odmah da je to ludilo kako je pesma napisana i to je za mene ono što mi treba. Marina čuje iz kuhinje i dobacuje: “Nemoguće da ti se ovo sviđa”. Futa sutradan uradi aranžman, sledećeg dana otpevam pesmu, što bi se narodski reklo, iz cuga, i postane potpuno remek-delo – rekla je Ceca.

1 / 4 FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Vazduh koji dišem – 1994. godine

Obradila Dajaninu

Godinu dana kasnije, tačnije 1994. godine, Ceca snima album “Ja još spavam u tvojoj majici”, a nešto ranije njena drugarica Slavica Tripunović Dajana objavila je numeru “Vazduh koji dišem”.

– Bila sam u inostranstvu, tada su se na benziskoj stanici prodavale naše klasete. Videla sam na omotu veoma lepu devojku, kao novo lice na estradi. Želela sam da preslušam njen album. To je bila Dajana, preslušala sam, dopala mi se pesma „Vazduh koji dišem“. Tražila od Marine i Fute da obradim pesmu za moj sledeći album. Pesma je postala evergrin – rekla je folk diva.

Beograd – 1995. godine

Napisao Merlin

Iako se u javnosti gotovo ne zna, nekoliko pesama Ceci je pokloni Dino Merlin. Numere “Beograd”, “Zaboravi” uradio je upravo legendarni muzičar. Album “Fatlana ljubav” objavljen je 1995. godine četiri meseca nakon venčanja za Željka Ražnatovića Arkana i njemu je posvetila sedmi studijski album. Na ovom albumu prvi put sarađuje sa Aleksandrom Milićem Milijem, koji je radio muziku za “Idi dok si mlad”.

Dino Merlin
foto: Printscreen/Youtube

– Za mene je Dino Merlin namenski uradio pesmu “Zaboravi” i kada mi je odsvirao tu numeru, rekao mi je da ima jednu prelepu pesmu koja je rađena za duet koji je on trebao da snimi za svoj albuim. Ali pošto je tada krenuo rat i on tog momenta nije mogao da peva o Beogradu, kazao mi je samo da ja imam tu emociju i poklonio mi je tu pesmu. Prebacila sam pesmu u solo izvođenje. To je cela istina – objasnila je najpopularnija balkanska zvezda.

Neću dugo – 2004. godine

Posvetila je deci

Nepunih godinu dana nakon što je izašla iz pritvora, objavila je ovu pesmu koja je bila na njenom albumu “Gore od ljubavi”. Dok je Marina pisala tekstove, Ceca je zajedno sa njom menjala ono što joj se u teksovima ne dopada.

– Volim pesme sa jakim slikama. Marina odlično piše takve pesme, te je tako sastavila i ovu. Otpevala sam je u studiju, a posebno se izdvojila od drugih i rešila sam da je posvetim deci. Asocirala me je na moj privatni život – izjavila je Ceca.

1 / 3 FOTO: EMILIJA JOVANOVIĆ

Nije htela da otpeva reč

Pesma “Didule” se nalazi na poslednjem Cecinom albumu “Autogram”, koji je izazvao veliku pažnju, a Ceca je objasnila i značenje te pesme.

– Sama igra reči „didule“ nema nikakvo značenje. Dok je Damir Handanović radio, ubacio je taj deo u pesmu dok je pevao na demo snimku. Marini je bilo simpatično i tražila je da ostane. Meni lično je smetalo što nema značenje, jer volim pesme sa porukom i jasnim slikama. Anastasija je govorila nema to nikakve veze, pevaće se jer je zabavno. Poslušala sam njen savet i ostavila – rekla je Ceca.

Spot za “Vreme za ljubav ističe” snimljen, a nikada objavljen

Oliver Mandić
foto: Dragana Udovičić

Davne 2007. godine Ceca i Oliver Mandić snimili su duetsku pesmu “Vreme za ljubav ističe”. Iste godine urađen je spot, ali on nikada nije ugledao svetlost dana. Na snimanju spota Ceca je poput pravog profesionalca odlučila da ispuni sve zamisli reditelja, pa je pristala da se pojavi ćelava. Naravno, nije obrijala glavu, već joj je preko kose navučena posebna maska.

Međutim, Oliver nije bio zadovoljan spotom i nije ga pustio u emitovanje.

 

Leave a Comment