Kutty

Ostalo

Jabukovo sirće može da ublaži i najgoru glavobolju za par minuta

Osobe koje pate od jakih glavobolja skloni su isprobavanju raznih metoda i sredstava, sve samo kako bi otklonili neprijatnu bol.

 

Glavobolje su zaista neprijatne i nepredvidive, a vrlo često im se ne zna uzrok. Pokazalo se da kod glavobolja mogu pomoći topli i hladni oblozi te oblozi od jabukovog sirćeta.

 

Važno je znati da kod nekih oblika glavobolje deluju samo hladni, a kod nekih samo topli oblozi, dok oblog od jabukovog sirćeta najbolje pomaže kod migrene i upale sinusa.

 

Topli ili hladni oblog?

 

Neke glavobolje se mogu javiti zbog širenja krvnih sudova koje onda pritiskaju nerve. Kod takvih glavobolja dobro pomažu hladni oblozi jer smanjuju krvne sudove i tako ublažavaju pritisak na nerve i bol.

 

Neke su glavobolje uzrokovane teskobom i napetošću mišića. U tom slučaju hladni oblozi ne pomažu jer oni dodatno skupljaju mišiće. Kod takvih glavobolja, pokazalo se, bolje pomažu topli oblozi.

 

Ako ne znate koji tačno tip glavobolje imate, isprobajte i hladni i topli oblog te vidite što vam bolje pomaže.

 

Potrebno za oblog:

 

1. Za hladni oblog: pakovanje leda ili vrećica zamrznutog povrća.

 

2. Za topli oblog: peškir natopljen u jako toplu vodu i oceđen.

 

Način pripreme obloga:

 

primene obloga morate da se smestite na neko mirno mesto i legnete, najbolje u zamračenu prostoriju. Stavite oblog na čelo. Opustite se i umirite disanje. Zavisno od toga gde najviše osećate bol možete premeštati oblog na teme, na vrat, ramena, slepoočnice…

 

Oblog možete staviti na više mesta, naprimer hladni oblog na čelo, a topli na ramena, ako vam je glavobolja nastala zbog napetosti. Nakon primene obloga popijte čašu vode.

 

Oblog od jabukovog sirćeta – dobra pomoć kod migrene i sinusitisa.

 

Kad vas zadesi migrena ili upala sinusa, isprobajte obloge od jabukovog sirćeta. Osim što je uopšteno dobro za zdravlje, jabukovo sirće je i prirodni detoks organizma, pokazalo se da pomaže i kod glavobolje. Pripazite da u zdravstvene svrhe uvek upotrebljavate 100% prirodno jabukovo sirće.

 

Način pripreme obloga:

 

U činiju sipajte šoljicu jabukovog sirćeta. Natopite pamučnu gazu ili platnenu krpu te je ostavite nekoliko minuta u sirćetu. Potom dobro ocedite. Pamučnu krpu zatim prebacite u frižider na 10-ak minuta. Ohlađenu gazu stavite na čelo i lagano pritisnite rukama. Pričekajte da se gaza malo ugreje na vašem čelu.

 

Inhalacija jabukovim sirćetom

 

Slično kao i oblog, pomoći će vam i inhaliranje na jabukovim sirćetom. U široj posudi pomešajte oko četvrtinu šoljice jabukovog sirćeta i 3 šoljice vrele, ključale vode. Oko glave stavite peškir tako da pada oko posude pa se inhalirajte 5-10 minuta.

 

Dok se inhalirate, nemojte disati na usta, nego samo na nos, te pazite da vam lice nije preblizu tečnosti kako se ne biste opekli. Ova će vam inhalacija fino pročistiti sinuse i ublažiti napetost u području glave.

 

Osim obloga i inhalacije, od pomoći vam mogu biti i lagane vežbe istezanja te polagano i svesno disanje.

 

Dodatni savet

 

Kod glavobolje pomaže i ispijanje jabukovog sirćeta – svakodnevno popijte po šoljicu vode s dodatkom 2 kašičice jabukovog sirćeta. Ne zaboravite i popiti dovoljnu količinu vode jer glavobolja može nastati i zbog dehidracije.