KIVI: vitaminsko čudo koje leči

Kivi je nesumnjivo jedno od najnutritivnijih voća na planeti. Ovo malo, zeleno voće puno je vitamina i minerala koji su neophodni za optimalno zdravlje. Nedavna istraživanja su pokazala da kivi ima nevjerovatne ljekovite sposobnosti i može pomoći u liječenju mnogih zdravstvenih problema.

Evo nekoliko načina na koje kivi može pomoći u liječenju:

  1. Kivi je bogat izvor vitamina C, koji je neophodan za jačanje imunološkog sistema. To znači da kivi može pomoći u suzbijanju prehlade i gripe.
  2. Kivi sadrži i visoke nivoe vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju. Studije su pokazale da kivi može pomoći u sprečavanju osteoporoze i drugih bolesti kostiju.
  3. Kivi je također bogat izvor antioksidanata, koji pomažu u suzbijanju slobodnih radikala u tijelu. Ovo može pomoći u sprečavanju oštećenja stanica i smanjenju rizika od različitih bolesti, uključujući i rak.
  4. Kivi je također dobar izvor vlakana, što pomaže u održavanju zdrave probave. Ovo voće također pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, što je važno za osobe koje pate od dijabetesa.
  5. Kivi je također poznato da pomaže u smanjenju nivoa kolesterola u krvi. To može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i drugih problema sa krvnim sudovima.

 

 

kivi
kivi

 

DODATNE INFORMACIJE O KIVIJU

Ukupno, kivi je izvrstan izvor mnogih vitamina i minerala koji su neophodni za optimalno zdravlje. Nedavna istraživanja su pokazala da ovo voće ima nevjerovatne ljekovite sposobnosti i može pomoći u liječenju mnogih zdravstvenih problema. Zbog svega ovoga, kivi je definitivno “vitaminsko čudo” koje zaslužuje da bude dio svakodnevne ishrane.

Osim navedenih koristi, kivi je također poznat po tome što je dobar izvor drugih važnih nutrijenata, uključujući kalijum, magnezijum, folnu kiselinu i kalcijum. Ovi nutrijenti su neophodni za pravilno funkcionisanje tijela i mogu pomoći u održavanju zdravlja srca, kostiju i drugih organa.

Kivi također sadrži visoke nivoe polifenola, što su prirodni antioksidanti koji pomažu u suzbijanju slobodnih radikala i smanjenju rizika od različitih bolesti. Ovo voće također sadrži esencijalne masne kiseline, koje su neophodne za zdrave membrane i pomažu u održavanju zdravlja kože.

Pored svega ovoga, kivi je također poznat po tome što pomaže u smanjenju stresa i poboljšava spavanje. Ovo voće sadrži aminokiselinu triptofan, koja se pretvara u hormonsku neurotransmiter serotonin, koja igra važnu ulogu u održavanju mentalnog zdravlja i dobrom raspoloženju.

Ukratko, kivi je izvrstan izvor mnogih vitamina, minerala i drugih nutrijenata koji su neophodni za optimalno zdravlje. Ovo voće ima nevjerovatne ljekovite sposobnosti i može pomoći u liječenju mnogih zdravstvenih problema. Zbog svega ovoga, kivi je definitivno “vitaminsko čudo” koje zaslužuje da bude dio svakodnevne ishrane.

Autor: https://covjek-priroda.com/

Izvor informacija: www.google.com

Leave a Comment