Musliman odbio da uništii pravoslavni hram: “Ne želim rušiti nečiji hram, ukaljati obraz i ruke, sramotiti i prokleti svoju djecu!” (fotografija)

Nikad čovek ne zna kad će mu se ukazati prilika da pokaže svoje čojstvo ili junaštvo. Tako ni Iso Mahmutović nije ni sanjao šta će ga snaći kad je pošao na posao jednog junskog dana davne 1972. godine.

Ovaj kršni a skromni Bijelopoljac je bio zaposlen u Opštegrađevinskom preduzeću „Titograd“ a to preduzeće je dobilo zadatak da, ni manje ni više nego, sruši kapelu na Lovćenu, koja je zavetna Njegoševa crkva i njegovo grobno mesto. Tek kad im je upravnik gradilišta saopštio radni zadatak, Iso i njegove kolege su shvatili šta treba da rade.

Sa ove vrmenske distance možemo samo da zamislimo kako im je bilo teško i neprijatno kad su čuli da treba ručnim alatom da ruše ovu, nadaleko čuvenu, pravoslavnu svetinju. Posebno ako se uzme u obzir da je većina radnika bila islamske veroispovesti.

Podržite naš rad tako što ćete na instagramu kliknuti na link ispod i zapratiti nas, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

Ko je od kakvog materijala sazdan najbolje se vidi u kriznim momentima. Očigledno je to dobro znao tridesetogodišnji Mahmutović pa je svojom rečenicom: „Ja neću da rušim nečiju svetinju, da ukaljam obraz i ruke, da na đecu bacim sramotu i prokletstvo!“ – upisao sebe u nezaborav.

Upravnik je pokušao da mu objasni da to nije nikakva svetinja nego spomenik koji treba ukloniti da bi na njegovom mestu bio podignut mnogo veći i lepši i da to, uostalom, nije njegova svetinja, ali Iso je bio još uporniji: „Ja sam rekao: neću da rušim ničiju svetinju, a ako neko pokuša da ruši moju, može samo preko mene mrtvog!“

Upravnik je video Mahmutovićevu odlučnost i inteligenciju te da ga ne može „prevesti žednog preko vode“ pa je pokušao pretnjom: „A ako je to naređenje i ako zbog toga možeš dobiti otkaz s posla?“.

Na takvu drskost nadređenog, Iso je imao još uverljiviji odgovor: „Nema toga ko mi to može narediti, a što se tiče otkaza ne morate se mučiti, već ga imate, ja odlazim sam“.

Kad se zna da su za njim, takođe odbijajući naređenje, niz Lovćen pošli i ostali radnici, njegov podvig dobija još veću dimenziju. Kažemo podvig jer je Iso vrlo dobro znao da će ga ubrzo saslušavati UDBA i da će mu to otežati dalji život.

Iso Mahmutović je ostao nepokolebljiv i kad su ga saslušavali i nastavio je da živi svoj život sa svojom porodicom. Za vrednog i poštenog radnika uvek se nađe posla i takav se ne boje gladi.

Isov hrabri potez je odložio rušenje svetinje ali su to uporni rušitelji obavili kasnije uz pomoć zatvorenika iz Spuža i građevinske mehanizacije o čemu postoji i video zapis.

Kapela je srušena, na njeno mesto je postavljen mauzolej, Iso je sačuvao obraz i proživeo časno svoj život a njegov sin Ćazim je 35 godina kasnije primio posthumno priznanje od Mitropolita Amfilohija za svog oca. Guslar Sava Stanišić je opevao i Isa i njegovo slavno delo.

Ćazim i njegovi potomci imaće na koga da se ugledaju i prema kome da se upravljaju u svom životu. Ustvari, ko god hoće ima na koga da se ugleda.

 

(glasprijepolja.rs)

Related Posts

(VIDEO) OČI U OČI SA MORSKOM ZMIJOM NASRED OKEANA: Preko 17.000.000 Ljudi Videlo Dramatičan Snimak BESNOG I Isfrustriranog Gmizavca…

Jedan veslač na dasci snimio je zastrašujući trenutak kada je “s*ksualno frustrirana” morska zmija pokušala da se popne na njegovu dasku, a nalazio se na sred okeana….

Dr Nestorović OTKRIVA: Riješite se krpelja tako što ćete ga UDAVITI – Potrebne su vam samo 2 STVARI iz kuće

Prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog iz Univerzitetske dečije klinike “Tiršova”, objasnio je kako se krpelj vrlo jednostavno i bezbedno može izvući. Za ovu metodu, važno…

NATALIJA JE UHVATILA MUŽA SA SVOJOM MAJKOM U KREVETU: Kada je videla šta on drži u RUCI, umalo se nije SRUŠILA! / Kijevo

Epidemija koronavirusa donela je bitne promene u životu Natalije Ribakove (30) iz Kijeva. Za početak – razvod braka. Natalija je, kako je napisala na društvenim mrežama, mesecima…

PREVARILA JE MUŽA SA SVEKROM, A ONDA JE UMRLA: Sin (8) je video UBICU, ali ćutao je zbog 1 STRAŠNE STVARI…

Slučaj ubijene Nikol Montalvo (33) iz Orlanda i posle godinu dana pretvorio se u Gordijev čvor i nema naznaka da će se uskoro odmrsiti. Jedina šansa je…

Sandra i dvoje djece pronađeni mrtvi: Okrivili su muža i poslali ga u zatvor, a onda se dogodio preokret /Corrientes

Proveo je 120 dana u pritvoru. Francisko Kintana proveo je četiri mjeseca u zatvoru zbog optužbi da je ubio suprugu Sandru Farias i dvoje djece od četiri…

ISKUSNI ZMIJOLOVAC OTKRIVA: Zmije se boje SAMO OVOGA, stavite ga u dvorište, BJEŽAĆE GLAVOM BEZ OBZIRA!

Ljetni mjeseci donose sa sobom povećanu opasnost od ugriza zmija, a da li ste znali da zmijama jedna stvar posebno smeta, a nije jež? Naime, stručnjaci preporučuju…

Leave a Reply