Kutty

Ostalo

NE ZURIM U DALJINU NEGO U TU ŽENU: Mama je doživela neprijatnost u restoranu pa poslala važnu poruku celom svetu (FOTO)

Dojenje u javnosti i dalje je tema o kojoj se često raspravlja. Dok jedna strana misli da je to apsolutno normalno jer beba ne može da bira vreme i mesto kada je gladna, drugi misle da je vrlo neprimereno i zbog toga majke doživljavaju niz neugodnosti.

 

 

 

Pre nekoliko godina, Ešli Kajdel odlučila je da tim raspravama stane na put. Dojila je svoju bebu u restoranu pred svim gostima, a umesto da se pokrije, odlučila je da to ne uradi i da se na taj način zauzme za mame širom sveta. Dobila je ono što je i očekivala, brojne poglede upućene ka njoj, i to ne poglede podrške nego poglede osude i gađenja.

 

Ona je na društvenim mrežama podelila sliku tog trenutka i napisala veoma važnu poruku.

 

 

 

“Na slici se čini da zurim u daljinu, a zapravo gledam u oči ženu koja bulji u mene. Gleda me sa gađenjem i osuđujući odmahuje glavom želeći da me posrami i natera da se pokrijem. Dopustite mi da objasnim zašto objavljujem fotografiju na kojoj dojim sina i zašto to radim otkrivena”, napisala je Ešli, i objasnila:

 

“Prvo, dojiljama je zakonom dozvoljeno da doje na bilo koji način i bilo gde. Drugo, niko ne bi trebalo da vas posramljuje ili omalovažava i da vas natera da se osećate kao da činite nešto loše jer dojite svoju bebu onako kako je to priroda zamislila. Grudi su na prvom mestu stvorene da hrane vašu bebu, a tek onda danekome donesu zadovoljstvo. Njihova jedina svrha je da stvore hranu i da je daju bebi.”

 

 

 

Ešli je zatim objasnila da dojenje nije ništa različito od hranjenja na kašiku.

 

“Nepravedno je tražiti od dojilje da se sakrije od očiju javnosti. Nepravedno je i sebično tražiti od majke i bebe da se odmaknu od stola jer je vama neugodno. Nijedna osoba ne bi trebalo da bude izolovana i izbegavana jer jede. Zar nije lakše skrenuti pogled od neugodnog prizora, a ne sugerisati i zahtevati da se majka i dete pomere od vas? Koliko je ovo sebično? Samo pomerite pogled. To je jednostavno i nikom ne šteti”, poručila je.

 

Na kraju je želela da podseti da objavu nije napisala kako bi privukla pažnju, već kako bi ohrabrila druge mame i podstakla ih da se osećaju prihvaćeno i podržano, a ne otuđeno, ismejano i osuđivano.

 

“Vaša deca treba da vide kako izgleda dojenje iz istog razloga kao i vi. Moraju da priznaju, shvate i cene da su majčino mleko i dojenje prvi i najbolji izbor za mamu i bebu. Adaptirano mleko i bočice su trend, dojenje nije. Nadam se da će ovo podstaknuti vaše ćerke da odrastu sa ciljem da doje i iskuse neverovatnu vezu i neprocenjive dobrobiti koje dojenje donosi”, zaključila je.