OVAJ ČOVEK GLEDAO JE TITA KAKO UMIRE: Naježiće vas u KAKVIM MUKAKA je izdahnuo Josip Broz!

Mnoge priče o doživotnom predsjedniku SFRJ Josipu Brozu su odavno ispričane, a onu najzanimljiviju donosi nam Titov ljekar Predrag Lalević koji za Avaz do detalja opisuje posljednje trenutke života velikog maršala!

Doktor Predrag Lalević, hirurg i anesteziolog koji je tokom 16 godina sa predsjednikom SFRJ Josipom Brozom bio na 106 putovanja u inostranstvu,opisao je poslednja četiri mjeseca Titovog života u bolnici u Ljubljani.

Dr Lalević bio je dio konzilijuma koji se četiri mjeseca grčevito borio za Titov život. On je učinio ono po čemu će zauvijek biti spominjan u istoriji nekadašnje države, ugasio aparate koji su Tita održavali u životu.

Titovo zdravlje je osim trovanja hranom u Egiptu 1964. godine i upale pluća godinu dana kasnije u Bugarskoj, bilo dobro.

“Najviše je patio od reumatskih bolova u nogama, zbog kojih se, dok je hodao, podupirao štapom. Na dočeku 1980. godine u vojnom lovištu u Karađorđevu postalo je očito da mu je kretanje bolno, pa smo stoga odlučili da Tito smesta ode u ljubljanski Klinički centar”, rekao je dr Lalević.

Pred smrt je, kaže Lalević, Tito pjevao na ruskom i sanjao Kineze.

“U prepodnevnim satima počela je hemodijaliza. Međutim, poslije izvjesnog vremena, došlo je do pada krvnog pritiska koji se nije popravljao, pa je morala biti prekinuta. Svi članovi konzilijuma, dežurni ljekari, ali i najbolje i najstručnije medicinske sestre koje su njegovale predsjednika, okupili su se oko kreveta. Tito se lagano gasio”, ispričao je jednom prilikom dr Lalević.

Kako je dodao, iako je respirator normalno radio, na EKG-u su se zapažale promjene koje su ukazivale na skori kraj.

“Konačno, u 15.05 sati EKG je pokazao ravnu liniju, znak da je srce prestalo da kuca. U punoj tišini proveli smo pokraj kreveta još 15-ak minuta, a onda sam pogledao profesora Bogdana Brecelja, najstarijeg u konzilijumu, pokazujući mu aparate koji su i dalje zvučnim signalima pokazivali da rade, na šta je on kimnuo glavom. Bio je to znak da ih isključim. Isključio sam respirator, EKG monitor, pejsmejker i elektronsku pumpu za ubrizgavanje lijekova u venu. Potom smo napustili sobu”, prisjetio se specijalista kome je trebalo šest mjeseci da se potpuno oporavi nakon Titove smrti.

Izvor: nezavisne.com

Leave a Comment