Kutty

Ostalo

Upozorenje doktorice: Važna greška koju čine osobe sa visokim krvnim pritiskom! Evo šta trebate učiniti, čak i ako nema "skokova"

 

 

 

Osobe koje pate od visokog krvnog pritiska ponekad mogu napraviti grešku ako taj pritisak tokom celog dana nije pokazao nikakve "skokove".

 

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći nedavno je podelila savete sa pacijentima koji se suočavaju sa problemom visokog krvnog pritiska. Posebno se osvrnula na situaciju koja je poznata mnogima od njih - kada pritisak ostane unutar normalnih granica tokom celog dana, postavlja se pitanje da li uopšte treba uzimati lekove ako "skokova" nije bilo.

 

Međutim, pacijenti ne bi trebalo sami da donose odluke o uzimanju lekova za regulisanje krvnog pritiska u večernjim satima, jer postoje normalni oscilacije koje možda neće primetiti. "Dokazi ukazuju da pritisak može skočiti tokom noći, čak i ako je bio normalan tokom dana. Uobičajeno je da krvni pritisak noću padne za deset do 15 odsto. Ako izmerite pritisak uveče i ne primetite taj pad ili čak primetite porast, to zapravo predstavlja nezavisni faktor rizika za moguće srčane probleme", objasnila je doktorka Stefanović. Iz tog razloga je izuzetno važno da pacijenti ne prekidaju terapiju na svoju ruku, već se konsultuju sa svojim lekarom kako bi utvrdili kako njihov pritisak "reaguje" tokom noći.

 

Doktorka Stefanović naglašava da je saradnja sa lekarom ključna u efikasnom upravljanju krvnim pritiskom i sprečavanju eventualnih srčanih problema. Samo stručnjak će biti u mogućnosti da prati promene u krvnom pritisku tokom različitih perioda dana i noći, te da prilagodi terapiju prema individualnim potrebama pacijenta.

 

Napredak u medicinskim istraživanjima kontinuirano pruža nova saznanja o krvnom pritisku i njegovom uticaju na srčane bolesti. Stoga je važno održavati redovne posete lekaru i ostati informisan o svim relevantnim informacijama koje mogu pomoći u efikasnom upravljanju visokim krvnim pritiskom. Uvek se posavetujte sa stručnjakom pre donošenja bilo kakvih odluka o promeni terapije ili uzimanju lekova kako biste obezbedili optimalno zdravlje srca i krvnih sudova.

 

Pametno upravljanje krvnim pritiskom zahteva individualizovan pristup i kontinuiranu pažnju prema svom zdravlju. Nikada ne oklevajte da se konsultujete sa lekarom ili stručnjakom za srčane bolesti kada je reč o vašem krvnom pritisku, jer to može biti ključno za sprečavanje potencijalnih srčanih problema u budućnosti.

 

 

 

 

 

 

(Izvor: MONDO)