SAMO OVA GLJIVA NE TRUHNE: Ima nevjerovatne zdravstvene i nutritivne vrijednosti

Da li znate da je u svijetu biljaka i gljiva jedina lisičarka (Cantharellus cibarius) otporna na sve parazite i mikrobe. Lisičarka je jedna od rijetkih vrsta koja ne truhne! Nikada u lisičarki nećete naći crve, bakterije i viruse!

SASTOJCI U LISIČARKI I UPOTREBA U LIJEČENJU:

HINOMANOZA – U mesu lisičarke se nalazi kemijski spoj hinomanoze koja djeluje na sve nametnike u crijevima – trakavice, gliste, amebe, loše bakterije i to tako da ih uništava od jajašaca do imaga. Lisičarka ih rastvara i potpuno uništava.

ERGOSTEROL I TRAMETOLINOVA KISELINA – Iz lisičarke ubijaju sve vrste virusa. Naročito su djelotvorne kod svih vrsta hepatitisa. Također čiste jetru od svih otrovâ i ostataka lijekova. Lisičarka je pogodna i kod trovanja gljivama.

BETA KAROTEN – Gljiva lisičarka sadrži tri puta više beta karotena od mrkve. Beta karoten (provitamin A) je karotenoid poznat kao jaki antioksidant koji štiti cjelokupni organizam od slobodnih radikala sa specifičnim učinkom na oči i kožu. Doprinosi zaštiti kože i sluznice. Beta karoten iz lisičarke sprječava upalu očiju, poboljšava vid, smanjuje suhoću kože i sluznice oka. Posebno se preporučuje u ljetnim mjesecima jer štiti kožu od UV-zračenja. Beta karoten također štiti i krvne žile (ateroskleroza) nedozvoljavajući oksidaciju lošeg kolesterola (LDL). Beta karoten potiče stvaranje koneksin proteina, poboljšavajući staničnu razmjenu tzv. malih molekula potrebnih za staničnu obnovu. Beta karoten obnavlja sluznicu usne šupljine (protiv afti) kao i stanice vrata maternice. Naglašavamo da lisičarka popravlja vid te sprječava noćno sljepilo.

VITAAMIN D – “SUNČANI VITAMIN” – Vitamin D proizvodi naše vlastito tijelo uz pomoć sunčeve svjetlosti (ultraljubičaste zrake) i ulja koja se nalaze u koži. Kada koža potamni proizvodnja vitamina D preko kože prestaje. Također, kreme za sunčanje sa jakim zaštitnim faktorom smanjuju proizvodnju vitamina D. Medicinski istražitelji s ’Albert Einstein College of medicine’ utvrdili su da kortikosteroidi znatno snižavaju upijanje vitamina D kao i lijekovi za smanjenje kolesterola (statini). Ako pridodamo još i zagađenost atmosfere, tada nije ništa čudno što najnoviji podaci pokazuju da većina ljudi na svijetu ima nedostatak vitamina D. Vitamin D je neophodan za normalno funkcioniranje imunološkog sustava, a nedostatak ovog vitamina dovodi do različitih bolesti kao što su osteoporoza, bolesti srca i krvnih žila, dijabetes, rak dojke i drugi. Vitamin D također pomaže u apsorpciji kalcija i fosfora, što je važno za održavanje zdravih kostiju i zuba. Lisičarka je jedna od rijetkih gljiva koja sadrži velike količine vitamina D.

ZAKLJUČAK: Lisičarka je vrlo korisna gljiva koja se može koristiti u prevenciji i liječenju različitih bolesti. Sadrži mnogo korisnih sastojaka koji su korisni za cjelokupno zdravlje ljudi. Preporučuje se konzumiranje lisičarke u suhoj ili svježoj formi, a može se koristiti i u pripremi različitih jela.

Napomena: Važno je napomenuti da ovaj lijek nije naučno testiran niti verifikovan za učinkovitost. Uvijek je dobra ideja konzultirati se sa liječničkim stručnjakom za pravilnu dijagnozu i liječenje. Treba imati na umu da su mnoga od ovih gore svojstava još uvijek predmet istraživanja i da su potrebna dodatna istraživanja da bi se potvrdila njihova učinkovitost.

Leave a Comment