SAMO OVA GLJIVA NE TRUHNE: Ima nevjerovatne zdravstvene i nutritivne vrijednosti

Da li znate da je u svijetu biljaka i gljiva jedina lisičarka (Cantharellus cibarius) otporna na sve parazite i mikrobe. Lisičarka je jedna od rijetkih vrsta koja ne truhne! Nikada u lisičarki nećete naći crve, bakterije i viruse!

SASTOJCI U LISIČARKI I UPOTREBA U LIJEČENJU:
HINOMANOZA – U mesu lisičarke se nalazi kemijski spoj hinomanoze koja djeluje na sve nametnike u crijevima – trakavice, gliste, amebe, loše bakterije i to tako da ih uništava od jajašaca do imaga. Lisičarka ih rastvara i potpuno uništava.

ERGOSTEROL I TRAMETOLINOVA KISELINA – Iz lisičarke ubijaju sve vrste virusa. Naročito su djelotvorne kod svih vrsta hepatitisa. Također čiste jetru od svih otrovâ i ostataka lijekova. Lisičarka je pogodna i kod trovanja gljivama.

BETA KAROTEN – Gljiva lisičarka sadrži tri puta više beta karotena od mrkve. Beta karoten (provitamin A) je karotenoid poznat kao jaki antioksidant koji štiti cjelokupni organizam od slobodnih radikala sa specifičnim učinkom na oči i kožu. Doprinosi zaštiti kože i sluznice. Beta karoten iz lisičarke sprječava upalu očiju, poboljšava vid, smanjuje suhoću kože i sluznice oka. Posebno se preporučuje u ljetnim mjesecima jer štiti kožu od UV-zračenja. Beta karoten također štiti i krvne žile (ateroskleroza) nedozvoljavajući oksidaciju lošeg kolesterola (LDL). Beta karoten potiče stvaranje koneksin proteina, poboljšavajući staničnu razmjenu tzv. malih molekula potrebnih za staničnu obnovu. Beta karoten obnavlja sluznicu usne šupljine (protiv afti) kao i stanice vrata maternice. Naglašavamo da lisičarka popravlja vid te sprječava noćno sljepilo.

BONUS OBJAVA:

ŽENE, NE DOZVOLITE DA VAS BOLESTI ZAUSTAVE: Kikiriki vas može spasiti od ozbiljnih bolesti

Kikiriki je povrće iz Južne Amerike koje pripada obitelji mahunarki, poput graška, leće i soje. Ovo je ne samo ukusno povrće, već i bogato masnoćama, proteinima i drugim zdravim sastojcima.

Kikiriki je odličan izvor proteina i sadrži visoke količine esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja. Koristi ovog povrća su mnogobrojne, tako da bi ga trebalo uvrstiti u dnevnu prehranu. Međutim, treba imati na umu da kikiriki sadrži visoke količine masnoća i kalorija, pa ga ne bi trebalo prejedati.

Ova 12 svojstva kikirikija mogu se svrstati u koristi ovog povrća – od zdravlja do ljepote.

Dobar je za zdravlje srca
Među koristima kikirikija po zdravlje ljudi, ovo je najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou monone zasićenih i polinezasićenih masnoća, kikiriki može održavati ljudsko srce zdravim.

Točnije, oleinska kiselina u kikirikiju može smanjiti loš holesterol (LDL) u krvi i povećati dobar holesterol (HDL). Zbog toga kikiriki može spriječiti moždani udar i koronarna oboljenja, povećavajući zdrave lipide u krvi.

Jača energiju
Jedna od najvidljivijih prednosti kikirikija po zdravlje ljudi je povećanje energije. Ovo je sasvim razumljivo, jer kikiriki sadrži mnogo vitamina i minerala, antioksidanata i hranjivih tvari, koji su sami po sebi veliki izvori energije.

Leave a Comment