SIMPTOMI OMIKRONA: Lako ih je uočiti i mnogo pacijenata se žali na njega

Omikron varijanta se širi svetom, pa i Evropom, premda u Srbiju još uvek nije stigla… Ipak, stručnjaci kažu da je izvesno da će se pojaviti i u našoj zemlji, a dr Predrag Kon istakao je pre nekoliko dana da veruje da će ovaj soj kod nas biti detektovan krajem decembra.

Način na koji se omikron varijanta manifestuje razllikuje se od originalnog soja korona virusa, a veliki broj naučnika veruje da je reč o blažim simptomima iako je još uvek rano da se ovo sa sigurnošću kaže.

Doktori kažu da se kod pacijenata zaraženih omikronom najčešće javljaju sledeći simptomi: izražen umor, blagi bolovi u mišićima, suv kašalj i grebanje u grlu.

Novi, neobičan simptom omikron varijante je noćno znojenjeFoto:Profimedia

No, jedan od posebno neobičnih simptoma, onih “izdajničkih”, kako su ga okarakterisali lekari iz Južne Afrike, gde je ovaj soj prvobitno i počeo da se širi, jeste noćno znojenje!

Naime, pacijenti su često prijavljivali da su se budili sa čaršavima, pidžamama i kosom natopljenim znojem, prenosi britanski “San”.

Južnoafrički stručnjaci su takođe istakli da pacijenti nemaju problema s upalom grla, što delta soj ume da izazove, već ih muči pomenuto grebanje u grlu. Takođe, pacijenti sa omikronom ne prijavljuju gubitak čula ukusa ili mirisa, što je jedan od glavnih simptoma prethodnih varijanti kovida-19.

Izvor: zena.blic.rs

Leave a Comment