Tragovi od čarapa: Što otkrivaju o vašem zdravlju?

Tragovi od čarapa koji se pojavljuju na nogama mogu biti bezazleni, no ako se javljaju često, mogu otkriti važne stvari o vašem zdravlju.

Vjerojatno ste primijetili da rubovi čarapa ponekad ostave crvenkaste utiske na vašim nogama. Ako se to dogodilo jednom ili dva puta, moguće je da je rub vaših čarapa vrlo čvrst tako da pritišće nogu. No, ako vam se to stalno događa, tada je to znak da vam vaše tijelo pokušava nešto reći.

Zbog toga Brightside ukazuje na probleme sa zdravljem koje tragovi od čarapa možda mogu otkriti:

Tragovi od čarapa mogu biti znak visokog krvnog tlaka

Ako imate osjećaj da su vam noge jako natekle, razlog može biti višak tekućine koji se nakuplja u donjim dijelovima vaših nogu. Većinom to nije bolno, ali nošenje čarapa se može činiti neugodno.

Visok krvni tlak uzrokovan je zadržavanjem tekućine te je srcu teže prenositi krv tijelom. Tijelo odgovara zadržavanjem tekućine koja se većinom slegne u nogama i stopalima.

Varikozne vene

Kada vene u vašim nogama postanu slabe, one ne mogu dovoljno brzo vratiti krv u vaše srce. Krv se tada nakupi u venama u nogama te one bolno oteknu. To pridonosi nastanku varikoznih vena.

Ako redovno imate tragove od čarapa, onda vaše tijelo možda pokušava reći da vaše vene ne propuštaju krv natrag do vašeg srca.

Tragovi od čarapa mogu biti znak dehidracije

Ako vaše tijelo ne dobiva dovoljno vode, onda može doći do štete na krvnim žilama. Oštećene vene mogu početi curiti te se tekućina nakuplja u okolnom tkivu – najčešće oko zglobova i u stopalima. Tragovi od čarapa koji se pojavljuju oko vaših zglobova možda govore da vam je tijelo dehidriralo.

Posljedice lijekova

Određeni lijekovi mogu dovesti do oticanja nogu. Neke vrste antidepresiva i lijekova za krvni tlak mogu dovesti do neugodnog osjećaja oteklih nogu. Određene vrste kontracepcijskih pilula (napose one koje sadrže estrogen) mogu promijeniti količinu hormona u tijelu žene te dovesti do zadržavanja vode i oticanja nogu.

Što učiniti ako vam na nogama neprestano ostaju tragovi od čarapa? 

Ako su tragovi od čarapa na nogama česti, najbolje je konzultirati se s liječnikom. No, možete poboljšati to stanje primjenom jednostavnih preporuka:

  • Smanjite količinu soli u prehrani
  • Održavajte zdravu tjelesnu težinu
  • Nosite kompresijske čarape
  • Često mijenjajte položaj te nemojte predugo sjediti niti stajati
  • Nosite udobnu obuću s niskom petom

Related Posts

Dr Pelemiš: Dok pijete antibiotoke, ne jedite ovo voće

“Antibiotici nisu lekovi za snižavanje temperature. Za to postoje drugi lekovi, a antibiotici su lekovi isključivo za lečenje bakterijskih infekcija. Da bismo znali da je o tome reč,…

MAJKA PETORO DECE DOŽIVELA ŠOK ŽIVOTA! Uradila je DNK test, kada je videla ko je OTAC, NIJE JOJ BILO DOBRO

Žena je bila iznenađena kada je njen usvojeni sin porastao i počeo da liči na njeno četvoro biološke dece, toliko da bi ljudi često primećivali sličnost Nemnovana…

ZAMRZNITE LIMUN I OPROSTITE SE OD DIJABETESA, TUMORA I GOJAZNOSTI!!!

Kora limuna sadrži 10 puta više vitamina od limunovog soka! Korica limuna izuzetno je korisna kako u svakodnevnom životu, tako i za zdravlje. Nedavna istraživanja naučnika dokazala…

NIKAKO NE OSTAVLJAJTE FLAŠICU SA VODOM U KOLIMA: Ljeti ovo nikako ne smijete da radite, a ovo je RAZLOG!

NIKAKO NE OSTAVLJAJTE FLAŠICU SA VODOM U KOLIMA: Ljeti ovo nikako ne smijete da radite, a ovo je RAZLOG! Uvijek trebate nositi sa sobom flašicu vode, pogotovu…

KURKUMA JE NAJJAČI PRIRODNI ANTIBIOTIK, DR NESTOROVIĆ OTKRIO: U teglu stavite kurkumu i ovu namirnicu, SVAKI DAN POJEDITE JEDNU KAŠIKICU (RECEPT)

Dokazano pomaže kod zapaljenja zgloba koljena, a japanski autori ukazuju na odlične efekte kurkumina kod karcinoma debelog crijeva, a kineskih kod karcinoma bešike i pluća Ovu božansku…

MIRISNA KUPAONICA: Ovim operite svoju kupaonicu i mirisat će danima

Kupatilo će vam mirisati sedam dana ako budete pratili ovaj jednostavni savjet, morate isprobati! Ovdje ćemo vam pisati o jednoj izuzetno korisnoj temi koja će vam pomoći…

Leave a Reply