UBIJEN JER JE VIDEO ONO ŠTO NIJE SMEO? U vreme ubistva Đinđića bio ispred zgrade – godinu dana posle doživeo jezivu sudbinu

Kujo Kriještorac, jedini svedok ubistva premijera Zorana Đinđića u u Ulici admirala Geprata 14, ubijen je 01.03.2004. godine nekoliko dana od kako je dao iskaz u policiji.

On je na fotografiji prepoznao optuženog Vladimira Milisavljevića, pripadnika Zemunskog klana, poznatog po nadimku Vlada Budala. Njegovo ubistvo do danas je ostalo misterija, ali pitanje o likvidaciji je ponovo otvoreno nakon hapšenja Sretka Kalinića u Hrvatskoj.

Kriještorac je ubijen na svom kućnom pragu, u beogradskom naselju Žarkovo, oko 23h kada je nepoznati napadač ispalio desetak hitaca. Likvidiran je neposredno pre nego što je trebalo da potvrdi svoj iskaz u policiji da je u trenutku atentata prepoznao na ulici optuženog Vladimira Milosavljevića.

– Dan-dva pre atentata, hteo sam da se parkiram ispred zgrade na broju 14, ali mi to nije dozvolio mladić, crne kose i u crnim pantalonama, visine 180 cm, rekavši da sklonim kombi jer se tu izvode neki radovi. Video sam tada i neke radnike sa telefonskim kablovima. Na dan atentata, 12. marta, hteo sam opet, oko 11.50 sati, da se parkiram kod istog ulaza, ali taj isti mladić mi je opet rekao da se sklonim. Dok sam odlazio prema Ulici kneza Miloša, video sam u ulici crveni „opel“ sa sva četiri upaljena migavca. Kasnije, kada je objavljena slika Vladimira Milisavljevića na TV, prepoznao sam u njemu mladića iz Gepratove – rekao je policiji Kriještorac.

Njegovo ubistvo do danas je ostalo nerazjašeno. Zvanična verzija policije je bila da ubistvo nije povezano sa svedočenjem, jer je Kujo bio vlasnik lanca prodavnica i žrtva reketaša.

Međutim, njegova žena nikada nije poverovala u ovu verziju i rekla je tada za medije

– Policajci su nam posle njegove smrti pozvonili na vrata i kratko rekli: „Ubili su ga reketaši“. To je priča u koju niko nije poverovao.

Maja Kovačević Tomić, potparolka Specijalnog suda, o ubistvu Kriještorca, rekla je za medije da je on video još jednu osobu svetle kose, ali da je ubijen pre nego što je mogao da prepozna nekog od optuženih.

Pitanja o njegovom ubistvu ponovo su otvorena nakon hapšenja Sretka Kalinića u Hrvatskoj. 

Sretko Kalinić je rekao policiji da je Luka Bojović organizovao i platio ubistvo Kriještorca. Međutim, po nezvaničnim informacijama, Kalinić nakon isporučenja Srbiji više nije hteo da govori o ovom slučaju.

Počinioci, kao i motivi i dalje ostaju misterija.

Izvor: Srbija Danas/P.S.

Leave a Comment