UMIRUJE KAŠALJ i ČISTI PLUĆA: Sadrži dvostruko više vitamina C od limuna

Dunja je voćka koja je poznata po tome što ima izuzetno visok sadržaj vitamina C. U stvari, sadrži čak dvostruko više vitamina C od limuna, što čini ovu voćku jednom od najzdravijih na svijetu.

Konzumiranje dunje može imati brojne koristi za zdravlje. Njena visoka koncentracija vitamina C pomaže u jačanju imunog sistema, što je od ključne važnosti u borbi protiv prehlade i gripa. Dunja takođe može pomoći u čišćenju pluća i umirivanju kašlja, što je posebno korisno za osobe koje pate od problema sa disajnim putovima.

Dunja se takođe može koristiti i u kozmetičke svrhe. Njena visoka koncentracija vitamina C može pomoći u smanjenju starenja kože i u poboljšanju njenog izgleda, dok njena vlakna mogu pomoći u čišćenju kože i uklanjanju nečistoća.

Ukratko, dunja je izuzetno zdrava voćka koja može imati brojne koristi za zdravlje i ljepotu. Zbog svog visokog sadržaja vitamina C i drugih korisnih hranjivih tvari, preporučljivo je da se ova voćka redovno uključi u ishranu.

Preporučeno za Vas  Paprike sa bijelim lukom gotove za 15 minuta

Dunje su bogate izvorom vitamina C i sadrže oko 60 mg vitamina C po 100 g, dok limuni sadrže oko 30 mg vitamina C po 100 g. Međutim, treba imati na umu da se količina vitamina C u voću može razlikovati ovisno o različitim čimbenicima, kao što su sorta, stupanj zrelosti i uslovi u kojima se uzgajaju. Stoga je važno da se pridržavate preporučenih dnevnih doza vitamina C i da se u prehranu unosite raznovrsne izvore ovog vitamina.

Semena dunje su poznata po svojim lekovitim svojstvima i koriste se u narodnoj medicini već decenijama. Kada se puste u vodu, semena ispuštaju sluz koja pomaže u rešavanju problema sa kašljem i čišćenju disajnog sistema. Semena takođe sadrže visoke nivoe amigdalina, tj. vitamina B17, koji ima antikancerogena svojstva. Semena su takođe bogata mastima, taninom, pektinom, šećerima, emulzinom i protidom.

Preporučeno za Vas  Neodoljiva GRČKA TORTA s plazmom, cokoladom i orasima

Sok od dunje se koristi za lečenje kašlja, astme i dijareje, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje za lečenje anemije i upala želudačne i crevne sluzokože. Može pomoći i u lečenju obilnih menstruacija.

Čaj od semena dunje se pravi tako što se semena preliju ključalom vodom i ostave da odstoje nekoliko minuta pre nego što se popiju.

Napomena: Važno je napomenuti da ovaj lijek nije naučno testiran niti verifikovan za učinkovitost. Uvijek je dobra ideja konzultirati se sa liječničkim stručnjakom za pravilnu dijagnozu i liječenje. Treba imati na umu da su mnoga od ovih gore svojstava još uvijek predmet istraživanja i da su potrebna dodatna istraživanja da bi se potvrdila njihova učinkovitost.

Autor/izvor: https://covjek-priroda.com/ https://www.wikipedia.org/

Related Posts

“Tražim ovaj recept već godinu dana – SADA mogu uživati ​​u ovim pecivima”

Tražim ovaj recept za TIJESTO već godinu dana. SADA mogu uživati ​​u ovim pecivima. Sastojci: Brašno – 7 čaša Mleko – 1 čaša Voda – 1 čaša…

Stari recept za domaće palačinke: Tanke i mekane kao duša!

Stari recept za domaće palačinke: Tanke i mekane kao duša! Kako napraviti palacinke. Ove palačinke budu fine i meke i nisu ni malo gumene niti masne kada…

Kako ja pravim palačinke koje se uopšte ne lepe za tiganj! Brzo, lako i ukusno…

Kako ja pravim palačinke koje se uopšte ne lepe za tiganj! Brzo, lako i ukusno… Od ove smese dobijete 10ak palačinaka, a naravno da možete napraviti i…

Šnicle u saftu mekane kao puter: Sigurno najmekša junetina koju smo probali

“Juneće šnicle, za razliku od telećih, moramo malo duže termički obrađivati i da bi bile potpuno mekane moramo ih dinstati određeno vrijeme. Naše su ispale mekane kao…

TORTA EGIPĆANKA: Prepuna fila, mekanih kora, neodoljivog ukusa!

TORTA EGIPĆANKA. Prepuna fila, mekanih kora, neodoljivog ukusa! Sastojci Grilijaz – 200 gr secer – 200 gr lesnjaci Za kore 3x – 4 belanca – 4 kasike…

ZA OVE KIFLICE SVI TRAŽE RECEPT: Gotove za 10 minuta, na potpuno drugi način

ZA OVE KIFLICE SVI TRAŽE RECEPT. Gotove za 10 minuta, na potpuno drugi način. Sastocji: – 750 gr brašna – 150 gr putera – 3 kašike secera…

Leave a Reply