Žalfija se koristi za liječenje infekcija grla, bešike, creva i bubrega koje su uzrokovane bakterijama, virusima i gljivicama

Značaj žalfije u istoriji i njena lekovitost

Zakonom je bilo obavezno uzgajanje žalfije, čiji je značaj u istoriji i lekovitost bili poznati još u srednjem veku u Evropi, a u istočnoj medicini stolećima pre nove ere. Salvia officinalis, poznata kao žalfija, kadulja, kaloper, kalaver, džiger-trava, kuš, slavulja itd., je raskošna mediteranska biljka čije listove i cvetove se skupljaju u periodu od maja do jula. Ona je poznata po svojem izrazitom mirisu i gorko-ljutom ukusu.

Žalfija se koristila za lečenje teških oboljenja pre pojave antibiotika i smatrala se jedinim spasom u tim slučajevima. Ona se pripremala i koristila na različite načine, kao što su suvi i sveži oblici, eterično ulje, čaj, sveža žvakanja za zubobolju i obolele desni, i previjanja na rane i povrede dobijene u borbama. Danas se žalfija svrstava na prvo mesto kao kraljica među lekovitim biljem zbog svoje izuzetne lekovitosti kao jednog od najjačih prirodnih antibiotika, antimikotika i antiseptika.

Upotreba žalfije

Današnja farmaceutska industrija iscrpljuje sve blagodeti žalfije, a istraživanja pokazuju da se u njoj kriju i odgovori na pitanja za koja konvencionalna medicina još uvek nije dala odgovore. Iz žalfije se izdvajaju lekoviti sastojci koji se koriste za proizvodnju različitih lekova, sprejeva, pastila, vodica za ispiranje usta, sapuna, krema, pasti za zube, čajeva, eteričnih ulja i čak parfema u kozmetologiji. Naučnici ispituju uticaj žalfije na kognitivne sposobnosti, stres, depresiju i anksioznost.

žalfija

 

Svojstva žalfije

Žalfija ima mnoge lekovite i terapijske svojstva. Ona je antiseptik, antibiotik, antimikotik, kao i protuupalno sredstvo. Ona pomaže u smanjenju napada astme, pomaže u regulisanju menstruacije i menopauze, smanjuje nadutost i pomaže u lečenju probavnih problema. Žalfija takođe ima korisna svojstva za kožu, pomaže u lečenju akni i opekotina. Ona je korisna i za oralnu higijenu, pomaže u lečenju infekcija usne duplje i zubobolje.

Preporučeno za Vas  TORTA EGIPĆANKA: Prepuna fila, mekanih kora, neodoljivog ukusa!

Pored lekovitih svojstava, žalfija ima i neka korisna kozmetička svojstva. Ona je korisna za kosu, jača i štiti vlasište, pomaže u lečenju peruti i suve kože. Žalfija je takođe korisna za umirenje i relaksaciju, pa se koristi u aromaterapiji i za spavanje.

Kontraindikacije

Iako je žalfija veoma korisna biljka, postoje neke kontraindikacije u njenoj upotrebi. Ona se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, kao i osobama sa hipotenzijom ili hipertenzijom. Takođe, žalfija se ne sme koristiti u kombinaciji sa određenim lekovima, kao što su antidepresivi, antiaritmici i antihipertenzivi. Pre upotrebe žalfije, trebalo bi se posavetovati sa lekarom ili farmaceutom.

Zaključak

žalfija

Žalfija je veoma cenjena biljka zbog svojih lekovitih svojstava i korisnih terapijskih efekata. Iako postoje neke kontraindikacije u njenoj upotrebi, ona se i dalje koristi u mnogim oblastima, od lečenja oboljenja do kozmetičkih proizvoda. Pre upotrebe žalfije, trebalo bi se posavetovati sa lekarom ili farmaceutom.

Iako se žalfija već dugo koristi u medicini i kozmetologiji, istraživanja o njenim lekovitim svojstvima i potencijalu se i dalje nastavljaju. Primenjuje se u mnogim oblastima, kao što su:

  • Mentalno zdravlje: Istraživanja su pokazala da žalfija ima korisna svojstva za mentalno zdravlje, kao što su smanjenje stresa, depresije i anksioznosti. Ona se koristi u aromaterapiji i kao sredstvo za umirenje i relaksaciju.
  • Oralna higijena: Žalfija se koristi za lečenje infekcija usne duplje i zubobolje, kao i za oralnu higijenu uopšte.
  • Koža: Žalfija ima korisna svojstva za kožu, kao što su lečenje akni i opekotina, jačanje i štiteći vlasište, i lečenje peruti i suve kože.
  • Digestivni sistem: Žalfija pomaže u regulisanju menstruacije i menopauze, smanjuje nadutost i pomaže u lečenju probavnih problema.
  • Astma: Žalfija pomaže u smanjenju napada astme.
Preporučeno za Vas  Neodoljiva GRČKA TORTA s plazmom, cokoladom i orasima

Istraživanja se takođe sprovode o potencijalu žalfije u lečenju nekih težih oboljenja, kao što su rak, dijabetes i bolesti srca. Međutim, još uvek nema dovoljno dokaza o njenoj efikasnosti u ovim oblastima i dalja istraživanja su neophodna.

U svakom slučaju, žalfija je veoma cenjena biljka koja se koristi u mnogim oblastima, od lečenja oboljenja do kozmetičkih proizvoda. Pre upotrebe žalfije, trebalo bi se posavetovati sa lekarom ili farmaceutom, kao i obratiti pažnju na postojeće kontraindikacije.

Napomena: Važno je napomenuti da ovaj lijek nije naučno testiran niti verifikovan za učinkovitost. Uvijek je dobra ideja konzultirati se sa liječničkim stručnjakom za pravilnu dijagnozu i liječenje. Treba imati na umu da su mnoga od ovih gore svojstava još uvijek predmet istraživanja i da su potrebna dodatna istraživanja da bi se potvrdila njihova učinkovitost.

 

Ukoliko vam se sviđa članak, možete pročitati mnogo sličnih na našoj stranici klikom na https://www.facebook.com/zonazdravljaa

 

Related Posts

“Tražim ovaj recept već godinu dana – SADA mogu uživati ​​u ovim pecivima”

Tražim ovaj recept za TIJESTO već godinu dana. SADA mogu uživati ​​u ovim pecivima. Sastojci: Brašno – 7 čaša Mleko – 1 čaša Voda – 1 čaša…

Stari recept za domaće palačinke: Tanke i mekane kao duša!

Stari recept za domaće palačinke: Tanke i mekane kao duša! Kako napraviti palacinke. Ove palačinke budu fine i meke i nisu ni malo gumene niti masne kada…

Kako ja pravim palačinke koje se uopšte ne lepe za tiganj! Brzo, lako i ukusno…

Kako ja pravim palačinke koje se uopšte ne lepe za tiganj! Brzo, lako i ukusno… Od ove smese dobijete 10ak palačinaka, a naravno da možete napraviti i…

Šnicle u saftu mekane kao puter: Sigurno najmekša junetina koju smo probali

“Juneće šnicle, za razliku od telećih, moramo malo duže termički obrađivati i da bi bile potpuno mekane moramo ih dinstati određeno vrijeme. Naše su ispale mekane kao…

TORTA EGIPĆANKA: Prepuna fila, mekanih kora, neodoljivog ukusa!

TORTA EGIPĆANKA. Prepuna fila, mekanih kora, neodoljivog ukusa! Sastojci Grilijaz – 200 gr secer – 200 gr lesnjaci Za kore 3x – 4 belanca – 4 kasike…

ZA OVE KIFLICE SVI TRAŽE RECEPT: Gotove za 10 minuta, na potpuno drugi način

ZA OVE KIFLICE SVI TRAŽE RECEPT. Gotove za 10 minuta, na potpuno drugi način. Sastocji: – 750 gr brašna – 150 gr putera – 3 kašike secera…

Leave a Reply