Kutty

Ostalo

Žalfija se koristi za liječenje infekcija grla, bešike, creva i bubrega koje su uzrokovane bakterijama, virusima i gljivicama

Značaj žalfije u istoriji i njena lekovitost

Zakonom je bilo obavezno uzgajanje žalfije, čiji je značaj u istoriji i lekovitost bili poznati još u srednjem veku u Evropi, a u istočnoj medicini stolećima pre nove ere. Salvia officinalis, poznata kao žalfija, kadulja, kaloper, kalaver, džiger-trava, kuš, slavulja itd., je raskošna mediteranska biljka čije listove i cvetove se skupljaju u periodu od maja do jula. Ona je poznata po svojem izrazitom mirisu i gorko-ljutom ukusu.

 

Žalfija se koristila za lečenje teških oboljenja pre pojave antibiotika i smatrala se jedinim spasom u tim slučajevima. Ona se pripremala i koristila na različite načine, kao što su suvi i sveži oblici, eterično ulje, čaj, sveža žvakanja za zubobolju i obolele desni, i previjanja na rane i povrede dobijene u borbama. Danas se žalfija svrstava na prvo mesto kao kraljica među lekovitim biljem zbog svoje izuzetne lekovitosti kao jednog od najjačih prirodnih antibiotika, antimikotika i antiseptika.

Upotreba žalfije

Današnja farmaceutska industrija iscrpljuje sve blagodeti žalfije, a istraživanja pokazuju da se u njoj kriju i odgovori na pitanja za koja konvencionalna medicina još uvek nije dala odgovore. Iz žalfije se izdvajaju lekoviti sastojci koji se koriste za proizvodnju različitih lekova, sprejeva, pastila, vodica za ispiranje usta, sapuna, krema, pasti za zube, čajeva, eteričnih ulja i čak parfema u kozmetologiji. Naučnici ispituju uticaj žalfije na kognitivne sposobnosti, stres, depresiju i anksioznost.

 

[caption id="attachment_94" align="alignnone" width="436"] žalfija[/caption]

 

 

Svojstva žalfije

Žalfija ima mnoge lekovite i terapijske svojstva. Ona je antiseptik, antibiotik, antimikotik, kao i protuupalno sredstvo. Ona pomaže u smanjenju napada astme, pomaže u regulisanju menstruacije i menopauze, smanjuje nadutost i pomaže u lečenju probavnih problema. Žalfija takođe ima korisna svojstva za kožu, pomaže u lečenju akni i opekotina. Ona je korisna i za oralnu higijenu, pomaže u lečenju infekcija usne duplje i zubobolje.

 

Pored lekovitih svojstava, žalfija ima i neka korisna kozmetička svojstva. Ona je korisna za kosu, jača i štiti vlasište, pomaže u lečenju peruti i suve kože. Žalfija je takođe korisna za umirenje i relaksaciju, pa se koristi u aromaterapiji i za spavanje.

Kontraindikacije

Iako je žalfija veoma korisna biljka, postoje neke kontraindikacije u njenoj upotrebi. Ona se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, kao i osobama sa hipotenzijom ili hipertenzijom. Takođe, žalfija se ne sme koristiti u kombinaciji sa određenim lekovima, kao što su antidepresivi, antiaritmici i antihipertenzivi. Pre upotrebe žalfije, trebalo bi se posavetovati sa lekarom ili farmaceutom.

Zaključak

[caption id="attachment_95" align="alignnone" width="366"] žalfija[/caption]

 

Žalfija je veoma cenjena biljka zbog svojih lekovitih svojstava i korisnih terapijskih efekata. Iako postoje neke kontraindikacije u njenoj upotrebi, ona se i dalje koristi u mnogim oblastima, od lečenja oboljenja do kozmetičkih proizvoda. Pre upotrebe žalfije, trebalo bi se posavetovati sa lekarom ili farmaceutom.

 

Iako se žalfija već dugo koristi u medicini i kozmetologiji, istraživanja o njenim lekovitim svojstvima i potencijalu se i dalje nastavljaju. Primenjuje se u mnogim oblastima, kao što su: