RAKIJA KAO ALTERNATIVA LIJEKOVIMA: Deset zdravstvenih problema koje možete riješiti pijući čašicu ujutro

Šljivovica i loza su najpoznatije rakije na balkanu, a nastaju od šljiva i loze. Međutim, postoje i druge vrste rakije, poput travarica s dodatkom ljekovitog bilja ili slatkih rakije s dodatkom voća. Unatoč visokom postotku alkohola u rakiji, malena količina može pomoći u liječenju nekih zdravstvenih tegoba.

 1. Bol u želucu  – Ako vam je težak i masan obrok uzrokovao bol u želucu, šljivovica, loza ili neka od travarica mogu umiriti vaš želudac.
 2. Zubobolja – Gutljaj rakije držite 10 sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još 2-3 puta s malim razmakom, kako rakija ne bi previše nadražila zubno meso.
 3. Grlobolja i upala grla – Rakija s nekoliko kapi propolisa može dezinficirati grlo u slučaju bakterijske infekcije. Također, možete piti topli biljni čaj s nekoliko žlica rakije kako biste umiriti upaljeno grlo.
 4. Bol u leđima i ukočen vrat – Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa ili vrat, te ponovite postupak nakon nekoliko sati. Preporučuje se komovica ili tropica za ovu svrhu, ali će poslužiti i druge vrste rakije.
 5. Reumatske bolesti – Masiranje rakijom može ublažiti bolove u zglobovima kod osoba oboljelih od artritisa.
 6. Otekline – Rakija dokazano hladi kožu i stoga djeluje dobro na otekline. Možete je umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Međutim, imajte na umu da rakija može nakon nekoliko minuta nadražiti kožu, stoga obloge kratko držite na otečenom dijelu tijela.
 7. Loša cirkulacija – Mnogi naši stari su nakon buđenja pili čašicu rakije kako bi pokrenuli cirkulaciju. Istraživanja su pokazala da rakija povećava protok krvi u tijelu te poboljšava cirkulaciju.
 8. Bolovi u glavi – Ako patite od glavobolja, rakija može pomoći ublažiti bol. Masirajte malo rakije na čelo i vrat, a zatim se odmarajte 30-60 minuta.
 9. Prehlada – Rakija ima antimikrobna svojstva te je stoga može pomoći u liječenju prehlade. Pijte topli biljni čaj s nekoliko žlica rakije ili udisajte para s rakijom za lakše disanje.
 10. Probavne smetnje – Rakija može pomoći ublažiti bolove u trbuhu i potaknuti probavu. Pijte malu čašicu rakije nakon obroka ili uzmite nekoliko kapi rakije s medom za lakše probavanje.
 11. Bol u uhu – Ako imate bol u uhu, rakija može pomoći ublažiti bol. Otopite malo rakije i pijte je ili navlažite pamučni brisak u rakiji i stavite ga u uho.
 12. Opekline – Rakija može pomoći u liječenju opeklina. Pomoću pamučnog brisača navlaženog u rakiji, premažite opečeno područje. Rakija će hladiti kožu te ubrzati zacjeljivanje opeklina.
 13. Ožiljci – Rakija može pomoći u ublažavanju ožiljaka. Umasirajte malo rakije u ožiljak, a zatim ga prekrijte prozirnim zavojem. Ponovite postupak nekoliko puta dnevno sve dok se ožiljak potpuno ne smanji.
  Treba imati na umu da je rakija visokoprocentni alkohol te da se s njome treba konzumirati s oprezom. Također, prije nego što počnete s liječenjem bilo koje tegobe rakijom, savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Napomena: Važno je napomenuti da ovaj lijek nije naučno testiran niti verifikovan za učinkovitost. Uvijek je dobra ideja konzultirati se sa liječničkim stručnjakom za pravilnu dijagnozu i liječenje. Treba imati na umu da su mnoga od ovih gore svojstava još uvijek predmet istraživanja i da su potrebna dodatna istraživanja da bi se potvrdila njihova učinkovitost.

Izvor/autor : https://covjek-priroda.com/

Leave a Comment