IMATE VISOK PRITISAK? Ove 2 namirnice morate da jedete svaki dan kako biste ga vratili u normalu!

Postavlja se pitanje kako je moguće vratiti krvni pritisak u normalu?

Sve veći broj ljudi u sviejtu pati od povišenog krvnog pritiska koji može da dovede do puno ozbiljnijih bolesti i izazove moždani i srčani udar koji mogu biti fatalni po život. Postoji puno razloga zbog kojih neka osoba može imati ovaj problem, od genetike pa sve do stresa koji je izazvan ubrzanim načinom života kakav svi danas htjeli ne htjeli, vodimo kao i od načina prehrane i bavljenja fizičkom aktivnosti.

Naravno postoji mnogo lijekova na tržištu koji služe za regulaciju pritiska ali su oni izrađeni na čisto hemijskoj bazi i samim tim su i štetni za naš organizam u cjelosti. S druge strane postoje neka pravila kojih bi se osobe koje imaju hipertenziju trebale strogo pridržavati a odnosi se na njihovu ishranu.

Pod broj jedan moraju se odreći masne i nezdrave pržene hrane i zamijeniti je onom koja je ili kuhana ili spremljena na pari. Kada je u pitanju masnija hrana zlatno je pravilo da se ona može konzumirati samo u količinio od 50 grama dnevno i to je krajnja granica. Stručnjaci su utvrdili da bi se posebno osobe koje su sklone stresu li su njemu svakodnevno izložene trebale kloniti masne i pržene hrane ali i one koja je začinjena u šta spadaju i crni i bijeli luk ili koja je kisela.

Hrana koju treba da koriste mora biti dvodjelna po principu slano gorko, kiselo slatko, slano slatko. Pored toga osobe koje imaju povišen pritisak bi trebalo da konzumiraju hren i senf. Krvni pritisak se može vratiti u normalu uravnoteženom prehranom a preporučuje se da se svaki dan konzumira po jedno čeno bijelog luka ali nikako više od toga.

Leave a Comment