Kosti ne vole ovu hranu: Ako je konzumirate, bol će biti pojačana, artritis će se pogoršati, a zglobovi će se dodatno trošiti…

Artritis predstavlja upalu koja uzrokuje oštećenje zglobova. Ova patologija je prilično uobičajena, a njen glavni simptom je jak bol. Pravilna ishrana može pomoći u sprečavanju napredovanja bolesti.

Eliminacijom hrane koja uzrokuje probleme, možete smanjiti upalu i bol, kao i ukloniti višak tečnosti i smanjiti težinu koja predstavlja dodatni stres za zglobove.

Izbjegavajte hranu koja izaziva probleme sa zglobovima i artritisom:

Meso: svinjetina, govedina i piletina izazivaju procese koji narušavaju zdravlje kostiju.

Mliječni proizvodi: mliječni proizvodi su bogati kalcijumom i vitaminom D, koji su neophodni za zdrave kosti. Međutim, mogu pogoršati artritis. Zato bi samo doktor trebao odlučiti možete li ih konzumirati.

Ugljeni hidrati: osim dodatnih kilograma, ugljeni hidrati mogu dovesti do zadebljanja krvnih sudova, otežati protok kiseonika i hranjivih materija u zglobove.

Gluten: pronađen u pšenici, izaziva zapaljenja. Studije su potvrdile da izbacivanje namirnica poput raži, pšenice i ječma iz ishrane može značajno poboljšati stanje pacijenata sa reumatoidnim artritisom.

So: prekomjerna upotreba soli može oštetiti organe, tkiva i zglobove. Konzumiranje polugotovih jela, kobasica i konzervirane hrane povećava zadržavanje tečnosti u tijelu, taloženje štetnih supstanci u zglobovima, povećanu tjelesnu težinu, upalu i nelagodu.

Pržena hrana: ljudi koji se bore s artritisom, moraju izbjegavati prženu hranu.

Čaj i kafa: Kofein ispire kalcijum iz kostiju, što može uništiti koštano tkivo i uzrokovati ili pogoršati artritis.

Alkoholna pića: Upotreba alkoholnih pića ne donosi nikakvu korist tijelu. Alkohol može pogoršati težinu bilo koje bolesti. Stoga, za bilo kakve zdravstvene probleme, liječnici uvijek savjetuju da se ostavi alkohol.

Leave a Comment