RAKIJA OD ŽALFIJE JAČA JE OD SVAKE HEMIJE: Ova 3 recepta obavezno čuvajte za zdravlje vas i vaše porodice…

Žalfija je posebna biljka, dobra je za grlo i infekcije disajnih puteva ali i za razne infekcije u ustima. Odlična je za želučane probleme i probleme sa crijevima.

Ova bilja takodje pomaže kod visokih temperature tijela, bolova u tijelu i groznice koje se pojave prije prehlade.

Rakija od žalfije:

250 grama listova žalfije trebate potopiti u 1,5 litar čiste domaće rakije. Neka tako stoji 3 sedmice pa procijedite i dodajte 1,5 kilograma bagremovog meda. U staklene flaše prespite i neka tako stoji još 3 sedmice.

Ponekad promućkajte, a pije se svaki dan, kašikica jednom dnevno. Napominjemo da je ovo izuzetno zdrav i dobar recept.

Tinktura za prevenciju bolesti:

U decilitar 70% etilnog alkohola stavite 20 grama sitne žalfije, listića. Neka tako odstoji na toplom mjesec dana. U malo vode ubacite 15-tak kapi i piti 3 puta dnevno. Djeca i trudnice ovo ne smiju koristiti.

Žalfija i cimet protiv bronhitisa:

Dvije kašike šećera istopite i prelijte sa pola litra mlijeka. Kada prokuha sklonite sa vatre i dodajte kašikicu sitne žalfije i pola kašikice cimeta u prahu. Neka tako odstoji desetak minuta pa zatim procijedite. Piti tri puta dnevno u malim količinama.

NAPOMENA: Sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe, a ne u svrhu pružanja medicinskih savjeta. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi s bilo kojim posebnim zdravstvenim problemom, stanjem ili prirodnim receptom.

Leave a Comment