ROTKVA I MED: Veoma efikasna kombinacija za mnoge plućne boljke

Liječi suvi kašalj i bronhitis.
Crna rotkva zajedno sa prirodnim medom
 je odličan domaći lijek za kašalj i bronhitis.

Postoji zapravo nekoliko načina da se pripremi ovaj lijek, pa ćemo u nastavku napisati recepte.

Med i crna rotkva za kašalj i bronhitis

Recept za izradu ovog lijeka nije teško pratiti. S obzirom kako je liječenje efikasno, predlažemo da svakako isprobate. Crna rotkva sama po sebi je zdrava.

Recept za crnu rotkvu i med

Uzmite crnu rotkvu srednje veličine, operite je dobro i onda odrežite njezin vrh.

Moćni sok od crne rotkve

Kasnije će vam taj vrh trebati, pa ga nemojte bacati. Potrebno je koristiti tanki oštri nož da izdubite rupu unutar korijena rotkve. U ovako izdubljenu crnu rotkvu stavite dvije žličice meda, poklopite prethodno odrezanim vrhom i pustite da malo odstoji. Nemojte med staviti skroz do vrha udubljenja, jer će trebati nešto slobodnog prostora u kojem će se napraviti ljekoviti sok.

A nakon što ste uradili sve po receptu, ostavite rotkvu poklopljenu da stoji 12 sati, kako bi se izdvojio ljekoviti sok od crne rotkve koji pomiješan sa medom daje sirup.

Primjena sirupa od crne rotkve i meda
Sirup od crne rotkve za kašalj uzimajte do 3 puta na dan, po jednu žlicu sirupa za odrasle, par minuta prije obroka. Djeca neka uzimaju po 1 žličicu 3 puta na dan.

Spremamo vam i malo lakši recept za rotkvu i med

Uzmite i operite par crnih rotkvi srednje veličine. Ogulite koru i rotkvu izrežite na manje komadiće. Izrezane dijelove stavite u posudu, a zatim ih natopite medom. Nakon 12 sati formira se sirup od crne rotkve, koji se uzima prije obroka po jedna žlica, 3 puta na dan.

Ova metoda pripreme lijeka je lakša, a efekt liječenja je isti. Djeca neka doziraju uzimanje lijeka kako je opisano u gornjem primjeru.

Zato napravite i vi kombinaciju rotkve i meda.

Izvor: alternativa.hr

Leave a Comment