Soda bikarbona: Napravite sredstvo za zaštitu od bolesti i štetnika

Ukoliko ste privrženi ekološkom načinu uzgoja, onda informacija o korištenju sode bikarbone u vrtu za vas može biti korisna jer ovo sredstvo sprječava razvoj patogena i parazita koji napadaju biljke.

Soda bikarbona je natrijev bikarbonat i ljudi se često pitaju je li ona prirodan spoj? Da, ona je potpuno organski dodatak vrtu i zapravo je kemijski spoj koji se nalazi u izvorima i gejzirima. Djeluje tako da povećava pH lišća i na taj način onemogućava klijanje gljivičnih spora.

Koristi se u zaštiti povrća, voća i cvijeća od štetnika poput stjenica, crvenog pauka, puževa, lisnih uši i bolesti kao što su pepelnice, plamenjače, antraknoze i crne pjegavosti.

Sredstva spravljena od sode bikarbone se lako pripremaju, jeftina su, dostupna svima, a postoji nekoliko recepata za njihovu primjenu.

Dodajte ulje i deterdžent za bolje djelovanje

Najjednostavnije sredstvo je da se 50g sode bikarbone rastopi u 10l vode, a prskanje takvom otopinom se preporučuje svakih 7 dana, posebno nakon kiše jer vlaga pogoduje razvoju gljivičnih bolesti.

Preporučeno za Vas  Bez pečenja, bez jaja: Kremast savršen kolač sa grizom

Također, za bolje djelovanje, u dvije litre vode dodajte kap biljnog ulja poput maslinovog, kap deterdženta za pranje posuđa i dvije žličice sode bikarbone. Biljno ulje služit će kao fiksator, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje sode.

Kod korištenja deterdženta pazite da ne sadrži izbjeljivače koji bi mogli štetno djelovati na biljke.

Soda se može koristiti i u kombinaciji s mlijekom

Pripravak u kombinaciji s mlijekom se pravi tako da se u 1l mlijeka doda 1 žlica sode te umiješa u 10 litara vode. Količina vode se može smanjiti, ali jako pazite na omjere te tada smanjite i količinu sode i mlijeka kako otopina ne bi bila prejaka, odnosno spržila listove biljaka.

Ovo sredstvo djelotvorno je i protiv krumpirove zlatice jer one i njihove ličinke ne mogu probaviti mlijeko. Također, soda bikarbona je dobra za uklanjanje pesticida s plodova voća i povrća, a pomoću nje možete i očistiti svoj vrtni alat.

Preporučeno za Vas  Stari recept za domaće palačinke: Tanke i mekane kao duša!

Primjena sredstva

Prije primjene sredstva preporučuje se biljke prvo prskati samo vodom, a nakon toga pripremljenim sredstvom. Njega primijenite temeljito po cijeloj biljci imajući na umu i donju stranu lišća.

Postupak ponavljajte često, ali pazite da ne oštetite biljku i ne koristite prejaku otopinu jer se visoka koncentracija natrija može negativno odraziti na njih. Osim toga, soda bikarbona se može taložiti u tlu i upijati željezo i kalcij što sprječava apsorpciju tih elemenata biljkama. Posljedica toga je spor rast i žućkasto lišće biljaka.

Napomene: Kada koristite kućne pripravke, prvo ih isprobajte na malom dijelu biljke kako biste bili sigurni da joj neće naštetiti. Također, ne primjenjujte sredstva kada je jako sunce i vrućina jer će to dovesti do opržotina na biljkama.

Related Posts

Svečana bela čorba za slave i praznike. Kuvam je redovno i uvek se sipa još jedan tanjir – VIDEO

Svečana bela čorba za slave i praznike. Uvek skuvam pun lonac pa je jedemo dva dana. Meni dovoljna kao obrok i uvek se sipa tanjir, dva više….

NEODOLJIVA, SOČNA I MEKA: Torta od piškota sa najlepšim kremom na svetu!

NEODOLJIVA, SOČNA I MEKA: Torta od piškota sa najlepšim kremom na svetu! Savršen recept kada vam se jede nešto baš baš lepo i slatko. Sastojci: 200 g…

Bez pečenja, bez jaja: Kremast savršen kolač sa grizom

Kremast kolač sa grizom – bez pečenja – bez jaja. Kremast kolač sa grizom – lagan, osvežavajuć kolač sa blagim ukusom vanile i pomorandže. Sastojci: 130 g…

MAMBA: Slatkiš koji ne smete da propustite – Najbrza torta bez pecenja

Mamba: Najbrza torta bez pecenja. Slatkiš koji ne smete da propustite. RECEPT 4 pakovanja piškota 400ml.čokoladnog mleka za kvašenje piškota 1 FIL 500ml.vode 500gr.miks crvenog voća 200-250gr.šećera…

“Tražim ovaj recept već godinu dana – SADA mogu uživati ​​u ovim pecivima”

Tražim ovaj recept za TIJESTO već godinu dana. SADA mogu uživati ​​u ovim pecivima. Sastojci: Brašno – 7 čaša Mleko – 1 čaša Voda – 1 čaša…

Stari recept za domaće palačinke: Tanke i mekane kao duša!

Stari recept za domaće palačinke: Tanke i mekane kao duša! Kako napraviti palacinke. Ove palačinke budu fine i meke i nisu ni malo gumene niti masne kada…

Leave a Reply