TIJESTO ZA DOMAĆE KORE: Svima uspijevaju iz prve, TANKE I PROZIRNE, A NE PUCAJU I NE KIDAJU SE

Bosanska kuhinja možda je najpoznatija po najljepšem bureku i pitama, koje su od prvih izbora kada želimo da se počastimo nečim ukusnim. Ipak, da biste napravili pravu bosansku pitu, morate da napravite kore po pravom receptu bosanskih domaćica.

Najvažnije kod pripreme kora je da se razvuku tako da budu skoro pa prozirne, ali da se ne cijepaju i ne kidaju. Ako dobro ispratite recept i postupak pripreme i vi ćete, uz malo truda, napraviti kore poput najiskusnijih domaćica. Od ovih mjera dobićete dvije kore.

Sastojci:
500 g brašna
300 ml vode
2 kašičice soli
malo ulja

Priprema:

Brašno stavite u posudu, dodajte so i odmah sipajte svu vodu. Rukom sjedinite i mesite testo dok ne dobijete smesu bez imalo brašna i grudvica. Podijelite testo na dvije jufke i ostavite da tijesto odstoji 15 minuta. Jufku testa oklagijom razvucite na debljinu oko 1 cm. U pleh za pečenje stavite kašiku ulja, razmažite i stavite koru u njega. Preko nje prelijte još jednu kašiku ulja i premažite celu koru, a postupak ponovite i s drugom korom. Ostavite ih da odstoje 20 minuta. Na sto prebacite čist pamučni stolnjak na kome ćete razvlačiti kore.

Tijesto prebacite na sto. Prvo počnite da razvlačite koru od sredine sa obe ruke. Trudite se da testo lagano razvlačite jagodicama prstiju da ga slučajno ne biste probušili vrhom prsta. Razvucite skroz preko stola dok ne postanu tanke i skoro prozirne. Filujte ih nadevom po želji. Izdignite stolnjak i prebacite krajeve kore tako da dobije pravougaon oblik, a zatim pomoću stolnjaka zarolajte pitu. Rukama je savijte u oblik potkovice, pa lagano prebacite u podmazan pleh. Ponovite postupak s drugom korom i pecite 15-20 minuta na 180 stepeni.

Leave a Comment