BEZ KUHANJA: SIRUP (med) OD MASLAČKA

Sastojci:

  • Potrebno je 230-250 cvjetova maslačka.
  • 250g šećera (ili meda/tamnog šećera).
  • 1 vrećica limunske kiseline ili limun.

Priprema: Slojevito poslagati šećer i latice maslačka u teglu, počevši i završavajući sa šećerom. Zatvoriti i ostaviti na sunčanom mjestu 14 dana.

Zdravstvene Prednosti: Sadrži vitamine, minerale i spojeve koji mogu imati zdravstvene prednosti. Ipak, istraživanja o ljekovitim svojstvima maslačka su ograničena.

Skladištenje: Čuvati u staklenim teglama u hladnjaku do godinu dana.

Uvidi Zasnovani na Brojevima:

  • Recept zahtijeva značajnu količinu cvjetova maslačka (230 do 250), što ukazuje na intenzivnu potrebu za resursima.
  • Samo 250g šećera sugerira uravnoteženu slatkoću.
  • Period fermentacije od 14 dana ističe važnost strpljenja za postizanje željene konzistencije i okusa sirupa.
  • Mogućnost skladištenja do godine dana u hladnjaku pokazuje dugotrajni rok trajanja sirupa, čineći ga održivim domaćim dodatkom prehrani
  • Zanimljiv znanstveno dokazan podatak vezan za maslačak i njegovu primjenu u narodnoj medicini jest da maslačak sadrži visoku razinu antioksidansa, koji su ključni u borbi protiv slobodnih radikala. Ovi slobodni radikali su molekule koje mogu uzrokovati oštećenje stanica i doprinijeti razvoju kroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti i rak.

Studije su pokazale da ekstrakt maslačka može pomoći u smanjenju upala u tijelu. Na primjer, istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Ethnopharmacology” ističe da maslačak sadrži spojeve koji imaju protuupalno djelovanje, što može biti korisno u tretmanu stanja povezanih s upalama, kao što su artritis i neke kožne bolesti.

Osim toga, maslačak je bogat vitaminom K, koji je važan za koagulaciju krvi, kao i vitaminom A, koji je ključan za održavanje dobrog vida, kože i imunološkog sustava. Sadrži i visoke razine kalija, minerala važnog za pravilno funkcioniranje srca i regulaciju krvnog tlaka.

Dakle, iako je često smatran običnim korovom, maslačak je zapravo riznica korisnih nutrijenata i bioaktivnih spojeva koji mogu imati pozitivan učinak na naše zdravlje. Njegova upotreba u sirupu ne samo da može biti ukusan dodatak prehrani, već i koristan način iskorištavanja njegovih potencijalnih zdravstvenih prednosti.

 

Leave a Comment