DOMAĆE SREDSTVO TJERA KRPELJE KAO OD ŠALE: Zaštitite se na vrijeme

Kako bi se zaštitili od krpelja i bolesti koje zaraženi krpelji prenose, mnogi biraju prirodna rješenja za zaštitu – ponekad je dovoljno da pojedete malo bijelog luka prije nego što izađete u prirodu.

Bijeli luk je jedan od najboljih rješenja. Dovoljno je da pojedete malo bijelog luka prije nego što odete u prirodu jer bijeli luk krpelji nikako “ne vole”. Ako imate psa, takođe mu možete u hranu staviti malo bijelog luka i tako zaštititi i svoje najdraže četvoronožne ljubimce od ovih napasnika.

Ako vam bijeli luk nikako nije po volji, ovo su ostali prirodni sastojci koje možete da upotrebite:

Eterično ulje čajevca

Ulje čajevca je jedno od najpoznatijih prirodnih ulja koje se koristi za zaštitu od insekata, dezinfekciju i zaštitu kože od virusa i bakterija. Pomiješajte ga sa malo vode i nanesite na kožu.

Ulje nima

Zbog svog bogatog nutritivnog sastava i snažnog protivupalnog, antivirusnog i antiparazitnog djelovanja štiti od krpelja, a djeluje i kao tretman za kožne infekcije i dezinfekciju rana. Nakapajte nekoliko kapi ulja na kožu, utrljajte i dobićete domaći repelent protiv krpelja.

List oraha, karanfilić i medicinski al*ohol

U čistu, veću teglu dodajte pola litre medicinskog alkohola, pet do šest svježih listova oraha i 100 g karanfilića. Pustite da mješavina odstoji četiri dana, uz povremeno mješanje. Nakon toga izvadite listove i karanfiliće i dodajte po želji nekoliko kapi eteričnog ulja (najbolje ulje lavande koje prirodno tjera komarce). Mješavinom ulja namažite kožu. (novi.ba)

Leave a Comment