Mogu samo reći da je kolač odličan pravljen od onog što su tada žene imale u kući, jednostavan i relativno brz

Kuhajte srecem i volite ono sto radite na taj nacin greske necete praviti i svako jelo ce va biti savrseno.
Ovo je originalni naziv kolača koji je moja baka zapisala u svoju bilježnicu. Pretpostavljam da je recept dobila od časne sestre u selu, pa ga je tako i zapisala. Mogu samo reći da je kolač odličan. Pravljen od onog što su tada žene imale u kući, jednostavan i relativno brz. Ja sam ga pravila sinoć.

Sastojci:

Biskvitne kore:,5 žumanjaka,20 dag šećera,20 dag oraha,5 bjelanjaka – snije,4 male oblatne.Fil:20 dag putra,15 dag šećera u prahu,2 žumanjka,2 dl mlijeka,2-3 žlice skuhane kave,2 žlice brašna,mljeveni orasi za posipavanje.

Priprema

Kore:Žumanjke i šećer pjenasto izraditi na pari dok se ne zgusnu (nekih 15 minuta).Bjelanjke izraditi u snijeg. Orahe samljeti.Naizmjenično u žumanjke dodavati orahe i snijeg od bjelanjaka.Namazati 4 male oblatne (ja sam imala velike, pa sam namazala dvije velike, pa ih prerezala) i kratko propeći na 150°C (oko 20-tak minuta).

Fil:Putar i šećer u prahu (baka je napisala prašni šećer!) pjenasto izraditi i u to dodati 2 žumanjka, pa opet dobro umutiti da se sve spoji.Od 2 dl mlijeka odvojiti 1/2 dl i u to primiješati brašno (da ne bude grudica) i kavu (već skuhanu, ne prah), a ostatak mlijeka staviti kuhati.Kad provri dodati brašno u mlijeko kao kad se pravi puding. Baka je napisala “skuhati cicvaru”, ali ni ja nisam znala što je cicvara pa sam tražila maminu pomoć.

Izvor:https://recepti-i-zdravlje.info/

Leave a Comment