PILEĆA SUPA JE STVARNO NAJBOLJI LIJEK: Oporavlja tijelo na ovih 6 načina

Mnogi od nas su odrasli sa znanjem da je pileća supa najbolji lijek za prehladu i gripu. Iako ne znamo tačno zašto, to je navika koju prenosimo sa generacije na generaciju. Međutim, naučnici su otkrili da pileća supa ima mnogo dobrobiti za naše tijelo. U nastavku pročitajte kako ova popularna hrana može pomoći u borbi protiv bolesti.

Čišćenje tijela

Kada se borimo sa virusima i alergenima, naše tijelo mora da se “ispira” kako bi se riješilo loših tvari iz organizma. Pileća supa je odličan način da se tijelo “opere” od virusa jer ubrzava izbacivanje štetnih materija iz organizma. Dakle, ako osjetite simptome prehlade ili gripa, pokušajte da jedete pileću supu kako biste pomogli tijelu da se očisti.

Dezinfekcija

Pileća supa sadrži puno soli zbog začina koji se dodaju. Kada prolazi kroz grlo, supa ima sličan efekat kao topli slani rastvor koji se koristi za ispiranje grla. To znači da bakterije iz grla, usne duplje i krajnika se uništavaju.

Čišćenje sinusa

Kao i kod drugih toplih tečnosti, poput čaja, pare koje ispušta topla pileća supa pomažu u čišćenju sinusa. To može smanjiti iritantne simptome prehlade i gripa.

Jačanje organizma

Kada smo umorni i bez energije, kao što je slučaj sa prehladama i virusima, tijelu trebaju proteini iz piletine i dragocjeni hranljivi sastojci iz povrća koji se uobičajeno dodaju u supu. Ovi nutrijenti pomažu da se tijelo oporavi i ponovno dobije energiju.

Topla supa zagrijava iznutra

Ako imate groznicu, topla pileća supa će vas zagrijati iznutra i pomoći da se osjećate bolje.

Djelovanje pileće supe na zdravlje

Kada je riječ o sastojcima, najbolji efekat ima pileća supa pripremljena sa crnim lukom, celerom i šargarepom. Piletina je bogata cisteinom, aminokiselinom koja izbacuje sluz iz pluća, dok šargarepa i celer sadrže beta karoten i vitamin C, koji podižu imunitet i pomažu da se tijelo izbori sa infekcijom. Crni luk, sa svojim antioksidativnim svojstvima, pomaže u borbi protiv zapaljenja.

Ukratko, pileća supa je idealan izbor kada se osjećate loše ili kada želite da ojačate svoj imunitet. Sadrži hranljive sastojke koji će pomoći tijelu da se oporavi i da se lakše izbori sa različitim bolestima. Probajte pripremiti domaću pileću supu sa dodatkom crnog luka, celera i šargarepe i uživajte u njihovim brojnim dobrobitima za vaše tijelo.

Leave a Comment